Polija pakļaujas ES Tiesas lēmumam par tiesnešu pensionēšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Polija pirmdienas vakarā pakļāvās Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmumam, ka Polijai nekavējoties jāatceļ likums par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu. ES Tiesa 19.oktobrī bija likusi Polijai atjaunot amatos tiesnešus, kuriem nācās aiziet piespiedu pensionēšanās dēļ, un pirmdien apstiprināja šo "pagaidu risinājumu".

"Polijai ir nekavējoties jāaptur nacionālās likumdošanas normu piemērošana, kas attiecas uz Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu," teikts ES Tiesas paziņojumā.

Polijas parlaments 21.novembrī pieņēma likuma grozījumus, lai atceltu normas par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu, un tos pirmdien parakstīja Polijas prezidents Andžejs Duda.

Jau vēstīts, ka Polijā reformas ietvaros Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecums tika samazināts no 70 uz 65 gadiem, un tā dēļ jūlijā amatus nācās pamest 23 tiesnešiem.

Eiropas Komisija oktobra sākumā vērsās pret Poliju ES Tiesā, skaidrojot, ka ar jauno likumu tiek pārkāptas ES pamatvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu