Gada meteoroloģiskās anomālijas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Karstuma rekordi, pērkons novembrī un 8. jūlija laika prognoze - TVNET atskatās uz gada meteoroloģiskajiem notikumiem un to, kā tie ietekmējuši norises valstī.
 

Pirmais, kas nāk prātā, atskatoties uz 2018. gada laika apstākļiem, nenoliedzami, ir lielā svelme. Iespējams, kādam ir piemirsies, ka vasarīgais laiks sākās jau aprīļa beigās un turpinājās teju līdz oktobrim. TVNET ziņu redakcijai šīs garās vasaras gaitā jau bija kļuvis par ikdienas tradīciju ziņot par kārtējo desmitgades, pusgadsimta vai pat gadsimta karstuma rekordu. Šķiet, karstai un saulainai vasarai būtu jāpatīk visiem, taču bija arī neapmierinātie - lauksaimnieki, kuri kārtējo reizi centās norādīt uz kompensāciju nepieciešamību (tiesa gan, nedaudz klusāk kā pēc 2017. gada lietavām); ugunsdzēsēji, kuriem vasaras sauli nācās baudīt komplektā ar šī gada neskaitāmo apjomīgo meža ugunsgrēku svelmi; un, protams, darba rūķi, kuri to vai citu iemeslu dēļ vasaru pavadīja pilsētā nebeidzamā ielu remonta aplenkumā.

Tomēr karstuma rekordi, lai arī cik ilglaicīgi un noturīgi, ir aizgājuši kopā ar vasaru.

Tad, kad šķita, ka pelēkais un vienmuļais pēcvēlēšanu rudens nespēs mūs pārsteigt ar ko šokējošāku par Gobzema nominēšanu premjera amatam, kā zibens no skaidrām debesīm nāca ...zibens no novembra pelēkajiem betona padebešiem.

Pavisam neierastu un novembrim neraksturīgu pārsteigumu 27. novembra pievakarē rīdziniekiem sarūpēja Dabas māte - centrā un tam tuvējos rajonos bija vērojams spožs zibens uzplaiksnījums, kam sekoja skaļi pērkona dārdi. Protams, ka rīdzinieki bija šokā. Un, protams, ka viņi ar saviem pārdzīvojumiem dalījās sociālajos tīklos. Taču, kamēr vieni tikai pauda pārsteigumu par skaņas un gaismas intensitāti, daži apgarotie šajā meteoroloģiskajā fenomenā spēja saskatīt Augstākās Providences zīmi.

Diemžēl (vai par laimi), tvitera pareģi kļūdījās. Gobzema plāni A, B un Ž nespēja pārliecināt Valsts prezidentu, kurš pāris nedēļas pēc novembra negaisa pielika punktu valdības veidošanas seriāla otrajai epizodei.

GALERIJA: Rīdzinieki pret vasaras karstāko dienu

Taču gada meteoroloģisko anomāliju topa pirmo vietu, nenoliedzami, ieņem šķietami nevainīgā laika prognoze 8. jūlijam Rīgā. Atgādināsim, ka tā bija šāda:

Rīgā svētdien saglabāsies sauss laiks, sauli brīžiem var aizsegt mākoņi. Pūšot mērenam ziemeļrietumu vējam brāzmās līdz 12 metriem sekundē, gaiss iesils līdz +18 grādiem pilsētas ziemeļos un +21 grādam dienvidos.

Piekritīsit - samērā ikdienišķa prognoze jūlija dienai Latvijā, vai ne? Tieši tā droši vien arī liktenīgajā rītā nosprieda Valsts prezidenta kancelejas darbinieki un neparūpējās, lai Raimonda Vējoņa tautisko svārku kabatā būtu kāds akmens, pakavs vai, sliktākajā gadījumā, košļene - sagatavošanās darbi un savlaicīga Prezidenta instruktāža būtu spējusi novērst draudošo katastrofu.

Izrādījās, ka liktenīgās prognozes atslēgas frāze ir "ziemeļrietumu vējš brāzmās līdz 12 m/s". Tieši šāda viegla brāzmiņa iepūta Mežaparka estrādē XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta sākumā, aiznesot pāri Mežaparka priežu galiem Valsts prezidenta vārdus kopā ar lapiņu, uz kuras bija uzrakstīta runa.

Video: facebook/Oskars Cirsis

Par godu prezidentam jāteic, ka savu runu viņš pabeidza arī bez lapiņas, turklāt izsakoties vienkāršos paplašinātos teikumos. Par ko tā bija, neviens šobrīd vairs neatceras ...ja nu vienīgi par tiem Ziemassvētkiem. Līgo!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu