2018.gads Vācijā kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē, Latvijā - ne

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunietes atvēsinās strūklakā pie Kongresu nama karstajā vasaras dienā.
Jaunietes atvēsinās strūklakā pie Kongresu nama karstajā vasaras dienā. Foto: Ieva Lūka / LETA

Vācijas klimatologi paziņojuši, ka 2018.gads valstī kļuvis par siltāko meteoroloģisko novērojumu vēsturē - kopš mērījumu sākšanas 1881.gadā.

Vācijas meteoroloģijas dienests to nosaucis par skumju rekordu, kas apliecina pieaugošos globālās sasilšanas draudus. Astoņi no siltākajiem gadiem bijuši šajā gadsimtā, un 2018.gada vidējā gaisa temperatūra atbilstoši provizoriskiem datiem par 2,2 grādiem pārsniegusi 1961.-1990.gada rādītāju.

Šis gads Vācijā kļuvis arī par saulaināko kopš 1951.gada, kad tika sākta saules spīdēšanas ilguma uzskaite. Nokrišņu daudzums šogad bijis viens no trim mazākajiem novērojumu vēsturē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem arī Latvijā 2018.gads kļuvis par vienu no sausākajiem un siltākajiem. Siltuma ziņā šis gads atpaliek no 2015.gada un, iespējams, arī no 2008. un 1989.gada.

Līdz novembrim šī gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija par vienu grāda desmitdaļu augstāka nekā rekordsiltajā 2015.gadā. Tā kā decembris šogad ir četrus piecus grādus vēsāks nekā pirms trim gadiem, gada vidējā gaisa temperatūra noslīdējusi divas grāda desmitdaļas zemāk nekā 2015.gadā.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija iepriekš paziņoja, ka 2018.gads uz Zemes, visticamāk, kļūs par ceturto siltāko novērojumu vēsturē. 20 siltākie gadi bijuši pēdējos 22 gados, un pēdējie četri gadi bijuši paši siltākie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu