Unikāls video: Ķīnas zondes nolaišanās Mēness tumšajā pusē (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķīnas zonde Chang'e 4.
Ķīnas zonde Chang'e 4. Foto: EPA/Scanpix

Unikālā video pirmo reizi vēsturē skatāma Ķīnas zondes “Chang'e 4” nolaišanās Mēness tumšajā pusē, kas norisinājās 2. janvāra naktī.

Teju 3 minūtes garajā melnbaltajā video sākumā redzama gleznaina Mēness virsmas ainava, kas asi kontrastē ar Visuma piķa melno tumsu. Pēc aptuveni vienas minūtes kamera pagriežas uz leju, ļaujot skatītājam vērot dučiem Mēness krāteru.

Pēc tam zonde nedaudz zaudē nolaišanās ātrumu, iespējams, meklējot piemērotāko nolaišanās vietu. Kad tas ir izdarīts, zonde atkal turpina virzīties tuvāk Mēness virsmai. Tālāk ir redzams putekļu mākonis, ko sacēluši zondes dzinēji, un īsi pēc tam – vēsturiskā nolaišanās.

Zonde satur stacionāro korpusu un ar sešiem riteņiem aprīkotu pašgājēju, kuru Ķīnas astronomu komanda nodēvējusi par “Yutu 2” (Pirmais pašgājējs uz Mēness nolaidās 2013. gada decembrī), vēsta "Live Science".

Uz zondes un pašgājēja savukārt atrodas astoņi zinātniskie mērinstrumenti, kas ļaus astronomiem raksturot Mēness tumšās puses virsmu un noskaidrot Mēness struktūru un evolucionāro vēsturi.

Mērījumi ļaus arī uzzināt, kāpēc Mēness tumšā puse, kas nekad nav redzama no Zemes, tik ļoti atšķiras no Zemei tuvās puses. Piemēram, tumšā, vulkāniskā smilts, kas sedz Zemei tuvo Mēness pusi, teju nav sastopama tumšajā pusē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu