Kāds ir pareizais vecums, kad zaudēt nevainību? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Alternatīvi jaunieši.
Alternatīvi jaunieši. Foto: pixabay.com

Jaunā aptaujā par Lielbritānijas iedzīvotāju seksuālo aktivitāti noskaidrots, ka jaunieši lielākoties nožēlo, ka ar seksu sākuši nodarboties pārāk agri.

Vairāk nekā trešā daļa aptaujāto Lielbritānijas sieviešu un ceturtā daļa vīriešu atzinuši, ka savu pirmo seksuālo pieredzi ieguvuši neīstajā laikā.

Kā rakstīts izdevumā "BBC", šī aptauja Lielbritānijā tiek veikta reizi desmit gados un sniedz detalizētas ziņas par Lielbritānijas iedzīvotāju seksuālo uzvedību.

Pēdēja aptauja, kuras rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “BMJ Sexual & Reproductive Health”, aptvēra teju 3000 Lielbritānijas jauniešu atbildes par to seksuālo dzīvi. Visi jaunieši aptauju aizpildīja laika posmā starp 2010. un 2012. gadu.

Pētījuma rezultāti

Aptauja parādīja, ka gandrīz 40% jaunu sieviešu un 26% jaunu vīriešu nav pārliecināti, ka viņu pirmā seksuālā pieredze norisinājās pareizajā vecumā. Kad aptaujas dalībniekiem tika lūgts sniegt detalizētākas atbildes, viņi teica, ka vēlējušies seksuālo nevainību zaudēt vēlāk. Tikai daži atklāja, ka pirmo seksuālo pieredzi ieguvuši pārāk vēlu.

Lielākā daļa aptaujāto savu pirmo seksuālo pieredzi ieguva pirms 18 gadu vecuma, puse to ieguva pirms 17 gadu sasniegšanas, bet gandrīz trešā daļa – pirms 16 gadu vecuma.

Abpusēja vēlme

Aptaujā eksperti arī pievērsās dalībnieku seksuālajai kompetencei jeb gatavībai, proti, tam, vai persona attiecīgajā brīdī varēja brīvi pieņemt lēmumu par nodarbošanos ar seksu. Piemēram, vai abas iesaistītās puses bija pietiekami skaidrā, lai izvērtētu situāciju un vienkārši nepakļautos otras puses spiedienam.

Rezultātā aptuveni puse aptaujāto sieviešu un četri no desmit vīriešiem atklāja, ka nav jutuši patiesu izvēles brīvību pirms seksuālā akta.

Gandrīz katra piektā sieviete un katrs desmitais vīrietis atklāja, ka seksuālās nevainības zaudēšanas laikā abi partneri seksu nav vēlējušies abpusēji stipri. Tas liecina par to, ka kāds no viņiem izdarīja zināmu spiedienu uz otru.

Aptaujas vadītājs Kaije Velingss skaidroja, ka noteikts vecums nav indikators personas gatavībai pirmo reizi nodarboties ar seksu. Katrs jaunietis ir atšķirīgs – ja daži jau 15 gadu vecumā jūtas gatavi spert šo soli, tad citi to nav gatavi darīt pat 18 gadu vecumā.

“Mūsu pētījums, šķiet, atbalsta ideju, ka jaunas sievietes biežāk piedzīvo spiedienu no sava partnera nekā jauni vīrieši. Tomēr šis pētījums atklāja arī dažas pozitīvas tendences, proti, gandrīz deviņi no desmit jauniešiem savā pirmajā seksuālajā pieredzē izmantoja kontracepcijas līdzekļus,” teica viena no pētījuma autorēm Melisa Palmere.

Kad ir īstais laiks?

Ja tu domā, ka drīzumā var pienākt tava pirmā reize, pajautā sev:

  • Vai tas šķiet pareizi?
  • Vai tu mīli savu partneri?
  • Vai viņš/viņa mīl tevi?
  • Vai jūs esat runājuši par izsargāšanos?
  • Vai tu jūties brīvi jebkurā brīdī pateikt partnerim nē?

Ja atbilde uz visiem jautājumiem ir apstiprinoša, tad, iespējams, ir pienākusi tava pirmā reize.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu