"Mūsu bērniem būs jāmirst Latvijas dēļ?" "Fox News" komentētājs par ASV lomu NATO (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

ASV konservatīvā telekanāla "Fox News" komentētājs Takers Karlsons, diskutējot par NATO ar bijušo Baraka Obamas ārpolitikas padomnieku Deividu Tafuri, nāca klajā ar jautājumiem, vai ASV interesēs ir sākt kodolkaru Latvijas dēļ un novirzīt ievērojamas summas tādiem mērķiem kā Igaunijas "teritoriālā integritāte".

"Jūs sakāt, ka Amerikas labākajās interesēs ir sākt kodolkaru, lai aizstāvētu Latviju?" jautā Karlsons. "Mums nāktos to darīt."

"Amerikas labākajās interesēs ir aizsargāt citas valstis visā pasaulē, kuras cenšas kļūt par demokrātijām, kuras cenšas veicināt brīvību un indivīdu tiesības, kuras cenšas aizsargāt cilvēktiesības, un vissvarīgāk - kuras cenšas aizsargāt tiesiskumu. Latvija un pārējās Baltijas valstis ir pievienojušās NATO un to veiksmīgi dara," atbildēja Tafuri.

"Tad mūsu bērniem būs jāmirst Latvijas dēļ, jo tas kaut kā aizsargā viņu tiesiskumu?" turpina Karlsons.

Tafuri turpināja skaidrot, ka, raugoties no vēsturiskās perspektīvas, ja Latvija zaudētu brīvību agresīvu Krievijas darbību rezultātā, tad tai sekotu vēl daudzas citas valstis. "Galu galā tas mūs vienalga skars," norāda Tafuri.

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess kritizējis Karlsona izteikumus.

Pret "Fox News" draudzīgi noskaņotais ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt paudis neapmierinātību ar to, ka ASV ieguldot NATO pārāk lielus līdzekļus, un apsūdzējis pārējās dalībvalstis ASV izmantošanā. Tomēr NATO "kopējais katls" ir neliels un par aliansē ieguldītajiem līdzekļiem uzskata katras dalībvalsts aizsardzības budžetu.

Kā šonedēļ ziņo "The New York Times", vairākas augsta ranga ASV amatpersonas atzinušas, ka Tramps 2018.gadā vairākās privātās sarunās izteicies, ka vēloties ASV izstāšanos no NATO.

Tolaik Trampa nacionālās drošības komanda, arī aizsardzības ministrs Džims Matiss un nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons, pūlējušies ASV stratēģiju noturēt līdzšinējā kursā, neko neminot par izstāšanos, kas ievērojami samazinātu Vašingtonas ietekmi Eiropā un varētu uz vairākiem gadu desmitiem iedrošināt Krieviju.

Tagad Trampa vairākkārt paustās vēlmes par aiziešanu no NATO rada jaunu satraukumu nacionālās drošības amatpersonās, vairojoties bažām par Trampa centieniem pat no saviem tuvākajiem palīgiem turēt noslēpumā viņa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina sarunu saturu.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu