Facebook Baltijā aizver viltus kontus, aiz kuriem slēpās Sputņik darbinieki (13)

Papildināts
Inga Spriņģe, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Facebook aizvēris kopumā 364 lapas un neeksistējošu cilvēku profilus, kas bija daļa no Krievijā izveidota tīkla un darbojās Baltijā, Centrālāzijā, Kaukāza valstīs un Austrumeiropā.

Konkrēto Facebook lapu administratori un profilu īpašnieki izlikās par neitrāliem cilvēkiem, kas publicēja it kā nevainīgu informāciju par laika apstākļiem, ceļošanu, sportu, ekonomiku un arī politiku Rumānijā, Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Gruzijā, Tadžikistānā, Uzbekistānā, Kazahstānā, Moldovā, Krievijā un Kirgizstānā.

Par spīti viņu pūliņiem noslēpt savu identitāti, Facebook atklāja, ka šīs lapas un profili bija saistīti ar Kremļa izveidoto propagandas mediju Sputņik. Dažas no šīm lapām regulāri publicēja negatīvas ziņas par NATO, dažādām protestu kustībām un korupciju.

Facebook pieļauj, ka izklaides lapas tika izveidotas, lai uzkrātu lielu sekotāju skaitu, Re:Baltica pastāstīja uzņēmuma Kiberdrošības nodaļas vadītājs Nataniels Gleičers (Nathaniel Gleicher).

Facebook identificēja 289 lapas un 75 profilus, kas saistīti ar Sputņik.

  • Kopumā šiem FB kontiem bija 790 tūkstoši sekotāju.
  • Kopumā par šī satura reklamēšanu iztērēti 135 tūkstoši dolāru. Reklāmas pirktas dažādās valūtās - eiro, rubļos un dolāros. Pirmā reklāma publicēta 2013.gada oktobrī, bet pēdējā identificētā - 2019.gada janvārī. Vēl nav pabeigta izmeklēšana par šo lapu bezmaksas saturu.

Kopumā šīs FB lapas aicinājušas cilvēkus piedalīties 190 dažādos pasākumos. Pirmais no tiem notika 2015.gada augustā, pēdējais - šomēnes. Līdz 1200 cilvēku izrādīja interesi piedalīties vismaz vienā no šiem pasākumiem. Vienlaikus Facebook norāda, ka viņiem nav datu, vai kāds no šiem pasākumiem patiešām arī notika.

Facebook neizpauž, cik tieši lapas un viltus profili aizvērti konkrētās valstīs, kā arī to nosaukumus, bet ieskatam piedāvā dažus piemērus. No tiem secināms, ka Latvijā, piemēram, Sputņik saturu izplatīja tādas lapas kā саНАТОрий Латвии, Балтия и Россия: друзья или враги.

Re:Baltica redzeslokā bija nonākusi Facebook lapa Пациент скорее мертв, kas šobrīd ir slēgta.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Fiksētas arī šādas lapas, kuras pašlaik nedarbojas:

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu