Ķīnas ekonomikas pieaugums pērn zemākais 28 gadu laikā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pasaules otrajā lielākajā ekonomikā Ķīnā iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā palielinājies par 6,6%, un tas šajā valstī bijis zemākais ekonomikas pieaugums kopš 1990.gada, pirmdien paziņojis Ķīnas Valsts statistikas birojs.

2017.gadā Ķīnas IKP palielinājās par 6,8%, bet 2018.gadam Ķīnas valdības noteiktais pieauguma mērķrādītājs bija apmēram 6,5%.

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē IKP palielinājies par 6,4% salīdzinājumā ar 6,5% trešajā ceturksnī.

Rūpniecības produkcijas apmēra pieaugums pērn pieaudzis par 6,2% salīdzinājumā ar 6,6% gadu iepriekš. Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums pagājušajā gadā pieaudzis par 9%.

Analītiķi norāda, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmi kavē tirdzniecības karš ar ASV, augstais parāda līmenis, kas pārsniedz 300% no IKP, kā arī komunistu valdības politika, kas rada labvēlīgākus apstākļus valsts uzņēmumiem salīdzinājumā ar privāto sektoru. Valdība cenšas stimulēt ekonomiku, īstenojot lielus infrastruktūras projektus, samazinot nodokļus un mīkstinot prasības banku rezervēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu