Banku klientus aicina iepazīties ar izmaiņām kodu karšu lietošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Finanšu nozares asociācija aicina banku klientus iepazīties ar izmaiņām kodu karšu lietošanā.

Asociācijā norādīja, ka kodu karšu izmantošanas izmaiņas ir starptautiskas, tostarp pirmie kodu karšu ierobežojumi Eiropas Savienības regulējuma ietvaros stājās spēkā 2017.gada 1.aprīlī, kad bankām vajadzēja ieviest papildu drošības elementus vai kodu karšu izmantošanas limitus.

Tāpat asociācijā minēja, ka no 2019.gada 1.aprīļa starptautiskās maksājumu organizācijas, piemēram, "Visa" un "MasterCard" nepieņems vairs kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu, proti, līdz ar globālās maksājumu standartu institūcijas EMVCo prasībām, internetbankas kodu karšu kodi vairs netiks pieņemti kā autentifikācijas līdzeklis, veicot apmaksu internetā par pirkumiem ar bankas maksājumu kartēm vietnēs, kas atbilst drošības 3D Secure principiem. Vienlaikus būs bankas, kuru klienti varēs turpināt lietot kodu kartes kombinācijā ar papildu drošības elementiem, piemēram SMS.

Asociācijā informēja, ka "Swedbank" viedtālruņu īpašniekiem kā alternatīvu kodu kartēm piedāvā bezmaksas lietotni "Smart-ID" - "iOS" vai "Android" ierīču īpašnieki to var lejupielādēt un aktivizēt ar esošo kodu karti vai citu autentifikācijas līdzekli paši vai arī ar klientu konsultanta palīdzību jebkurā "Swedbank" pilna servisa filiālē. Savukārt, ja klientam nav viedierīces, banka piedāvā iegādāties kodu kalkulatoru, kā arī banka piedāvā izmantot elektronisko identifikācijas karti (eID), kas ir valsts izsniegta identifikācijas karte. "Swedbank" izsniegtās kodu kartes ar ierobežotu funkcionalitāti būs derīgas līdz 2019.gada septembrim.

Arī "Luminor Bank" un "SEB bankas" klientiem jārēķinās, ka no 2019.gada septembra kodu karšu darbība tiks pārtraukta. Kā alternatīvu kodu kartēm "Luminor Bank" un "SEB banka" piedāvā izvēlēties "Smart-ID" vai iegādāties kodu kalkulatoru.

Savukārt bankas "Citadele" klientiem nekas nemainīsies - banka ir ieviesusi papildus drošības risinājumus, kas ļauj klientiem turpināt kodu karšu lietošanu, proti, kopš 2017.gada marta banka ir ieviesusi papildus SMS drošības koda risinājumu kā papildu elementu kodu kartei, kas satur darījuma detaļas un unikālo autorizācijas kodu. Tiem klientiem, kuriem nepieciešami lielāki maksājumu limiti, nekā banka noteikusi, un tiem, kuri seko līdzi pēdējām tendencēm autorizācijas iekārtu segmentā, banka piedāvā viedtālruņu risinājumu "Mobilescan", kā arī kodu kalkulatoru.

"PNB banka" (iepriekš "Norvik banka") kodu karšu lietotājiem piedāvā izvēlēties internetbankas autorizācijas rīku "Google Authenticator" vai iegādāties kodu kalkulatoru.

Tajā pašā laikā "Meridian Trade Bank" kodu karšu lietotājiem piedāv mobilo kodu kalkulatoru viedierīcēm ar "Android" un "iOS" operētājsistēmām, kā arī kodu karšu lietotāji var iegādāties kodu kalkulatorus.

Asociācijā atzīmēja, ka kodu kartes ir ilgstoši izmantota tehnoloģija, kura bez papildu drošības elementu ieviešanas neatbilst pašreizējiem drošības standartiem. 2019.gada 14.septembrī stāsies spēkā jauna Eiropas Komisijas regula attiecībā uz tehniskajiem standartiem par drošu lietotāja autentificēšanu, kas vēl vairāk pastiprinās prasības kodu karšu lietošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu