Slimnīcā nonākušu nodokļu nemaksātāju būs jāārstē par valsts naudu un daudz dārgāk (28)

Veselības pakalpojumu dalīšanas absurds
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixels.com

Latvijā šobrīd nodokļu iekasēšanas un motivēšanas uzdevumu vēlas uzkraut nevis tām institūcijām, kurām ar to būtu jānodarbojas, bet ārstiem. Ārstam ir jāārstē, nevis jādomā par to, vai cilvēks ir vai nav samaksājis nodokli, tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece. 

"Ārsti nav nodokļu inspektori. Ja cilvēks nav samaksājis sociālo nodokli, ne vienmēr tas ir ļaunprātīgi," uzsver Aizsilniece. "Varbūt šim cilvēkam tiešām ir finansiālas grūtības, un konkrētajā brīdī viņš šo nodokli nevar samaksāt. Ja cilvēks būs slims un savlaicīgi nevarēs ārstēties, jo viņam nav naudas, viņš nonāks ļoti smagā stāvoklī slimnīcā un mēs viņu ārstēsim par valsts naudu un daudz dārgāk," brīdināja Aizsilniece.

Viņa uzsvēra, ka nav jēgas dalīt cilvēkus divos grozos, neļaut ārstēties laicīgi, norobežot pieejamību ārstēšanai, ja nav samaksāts sociālais nodoklis.

Kā ziņots, no šā gada Latvijā bija jāsāk darboties veselības aprūpes finansēšanas modelim, kas balstās uz valsts veselības apdrošināšanu un paredz divus atšķirīgu līmeņu pakalpojumu grozus pacientiem, kas veic šos apdrošināšanas maksājumus, un tiem, kas tos neveic.

Tomēr sistēma IT problēmu dēļ darbu nav sākusi un visi iedzīvotāji joprojām saņem vienādus pakalpojumus. Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) iepriekš norādījusi, ka jauno kārtību varētu sākt lietot no februāra pēc IT problēmu novēršanas.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu