Pretsāpju tabletes koferī - gads Ēģiptes cietumā. Britu tūriste atbrīvota no ieslodzījuma (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Britu trīsdesmitgadniece Lora Plamere 2017.gada oktobrī ielidoja Ēģiptē ar 290 tramadola tabletēm bagāžā - viņa apgalvoja, ka esot tās vedusi dzīvesbiedram, kurš cieš no muguras sāpēm. Lielbritānijā šis medikaments ir atļauts, bet Ēģiptē iekļauts aizliegto vielu sarakstā. Lidojums uz Ēģipti Plamerei beidzās ar notiesājošu tiesas spriedumu un vairāk nekā gadu, kas aizvadīts nebrīvē. Svētdien Plamere beidzot tika atbrīvota no ieslodzījuma, vēsta raidorganizācija BBC.

34 gadus vecā Plamere tika aizturēta 2017.gada oktobrī. Plamere bija ieradusies apciemot savu dzīvesbiedru Hurgadā.

Plameres ģimene sacīja, ka viņa neesot zinājusi, ka pretsāpju zāles Ēģiptē aizliegtas ar likumu un ka par to ievešanu draud bargs sods.

Plamere necentās slēpt medikamentus un bija pārsteigta, kad viņu aizturēja. Sākotnēji Plamere bija apsūdzēta narkotiku kontrabandā, par ko Ēģiptes likumdošanā paredzēts nesaudzīgs sods - līdz 25 gadiem cietumā vai pat nāvessods. Par spīti tulkotāju kļūdai, kā rezultātā Plamere atzina vainu, lai arī bija gribējusi to noliegt, viņu notiesāja par aizliegtas vielas glabāšanu.

2017.gada 26.decembrī Plamerei piesprieda trīs gadu cietumsodu. Viņas ģimene sacīja, ka sieviete esot pārvesta uz cietumu ar bēdīgu slavu

"Neviens cietums nav jauks, bet Kena ir no sliktajiem. Mūs tas biedē, jo ļoti par viņu raizējamies," sacīja Plameres māsa Reičela. "Viņa nav radīta tam, lai atrastos cietumā - pat ne Lielbritānijas cietumā, kur nu vēl ārzemēs."

Pēc gadu un vienu mēnesi ilga cietumsoda izciešamas Plameri atbrīvoja. Viņa bija starp gandrīz 7000 cietumniekiem, ko Ēģiptes prezidents priekšlaicīgi atbrīvoja, atzīmējot valsts 2011.gada revolūciju.

"Es tik ļoti priecājos, ka varēšu doties mājās!" Plamere sacīja intervijā tabloīdam "The Sun". "Es tikai vēlētos, kaut tas nebūtu deportācijas rezultātā. Bet es apsolu, ka nekad vairs nesperšu kāju lidostā."

Loras māsa Reičela Plamere norādīja, ka Ēģiptes varasiestādes gatavojoties sūtīt sievieti atpakaļ uz Lielbritāniju. 

Tramadols ir iedarbīgas zāles sāpju ārstēšanai. Aktīvā viela tramadola hidrohlorīds ir centrālās darbības opioīdu grupas pretsāpju līdzeklis, to lieto vidēji stipru līdz stipru sāpju ārstēšanai. Lielbritānijā tās ir atļautas, bet Ēģiptē iekļautas aizliegto vielu sarakstā.

Pēdējos gados tūristi Ēģiptē piedzīvojuši vairākus nepatīkamus incidentus, kas uz laiku noveda pie atpūtnieku plūsmas apsīkšanas. 

Lielbritānija brīdinājusi tūristus par sekām, kas gaidāmas, ja tie Ēģiptē ievedīs vai lietos aizliegtas vielas vai arī "publicēs stipri negatīvus viedokļus par Ēģipti un paudīs politiskus komentārus".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu