Polijas slimo govju skandāls: kadri no lopkautuves rada bažas par eksportētās gaļas kvalitāti (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Polijā lielu rezonansi izraisījuši kādā lopkautuvē slepus uzņemti kadri - nakts aizsegā kautuvē tika ievestas acīm redzami slimas govis, nokautas un sagatavotas pārdošanai. Telekanāla TVN24 pārraidītie kadri izraisījuši diskusijas par to, vai vienā no Eiropas Savienības (ES) lielākajām gaļas eksportētājvalstīm tiek ievēroti veterinārie un pārtikas drošības standarti.

Televīzijas kanālā pārraidītajā video redzams, kā govis, kas nespēj nostāvēt kājās, tiek izvilktas no transporta un ar tehniku ieceltas lopkautuvē. Izskatās, ka notikumi risinās naktī, kad kautuvē neatrodas veterinārā dienesta darbinieki, vēsta "The Guardian".

Eksperti, kuri noskatījušies video, pauž bažas par nopietniem draudiem veselībai un mudinājuši Polijas valdību nekavējoties rīkoties un brīdināt visas Eiropas valstis, uz kurām tā eksportē liellopa gaļu.

"Ja ir pierādījumi, ka daļa no šīs gaļas tika eksportēta no Polijas, tad tas būtu pamats Eiropas līmeņa drošības trauksmei, iesaistot daudzus regulatorus un varbūt arī policiju," uzskata Belfāstas Karalienes Universitātes Globālās pārtikas drošības institūta profesors Kriss Eliots. Viņš bija iesaistīts Lielbritānijas neatkarīgajā pētījumā par pārtikas sistēmām pēc 2013.gada zirga gaļas skandāla.

Zirga gaļas skandāls parādīja, cik sarežģīta var būt gaļas izcelsmes izsekošana, un izgaismoja problēmas ar gaļas pārdošanu Eiropas vienotajā tirgū.

Veterinārais dienests paziņojis, ka saņēmis ziņojumu par iespējamu "nelikumīgu lopu kaušanu" netālu no Ostrovas Mazoveckas - pilsētas Polijas ziemeļaustrumos. Dienesta pārstāvji negaidīti ieradās kautuvē 14. janvāra naktī un atrada tur astoņas ļoti slimas govis. Tika identificēts lopu tirgotājs, kurš pārvadāja transportēšanai nepiemērotos lopus, kā arī lopkautuves darbiniekus, kas atbildīgi par dzīvnieku labklājību, ziņo raidorganizācija BBC.

Reids notika dažas dienas pēc TVN24 sižeta.

Veterinārais dienests licis pārbaudīt vēl vairākas citas lopkautuves, un policija tikmēr cenšas identificēt cilvēkus, kuri pērk un pārdod slimos lopus, kurus nedrīkst izmantot gaļas ieguvei.

Saskaņā ar "Eurostat" datiem, Polija ir septītais lielākais liellopa gaļas ražotājs ES.

2017.gadā Polijā tika saražotas apmēram 558 500 tonnu liellopa gaļas un tās produktu. Taču liellopa gaļa veido tikai apmēram 2% no vietējā gaļas patēriņa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu