Venecuēlas Augstākā tiesa aizliedz Gvaido atstāt valsti (2)

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas Augstākā tiesa otrdien aizliedza atstāt valsti opozīcijas līderim Huanam Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju, kā arī lika iesaldēt viņa kontus bankās, ziņoja telekanāls NTN24.

Aizliegumu Gvaido atstāt valsti bija pieprasījis ģenerālprokurors Tareks Viljams Saabs, atsaucoties uz "vardarbīgiem notikumiem valstī" un "nopietniem noziegumiem, pārkāpjot konstitucionālo kārtību".

35 gadus vecajam Gvaido "ir aizliegts atstāt valsti, līdz tiks pabeigta izmeklēšana" par viņa darbībām, sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Maikels Moreno.

Jau ziņots, ka opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju, pirmdien paziņoja, ka viņš pārņem kontroli pār Venecuēlas aktīviem ārvalstīs.

Gvaido arī sacīja, ka Nacionālā sapulce iecels jaunas direktoru padomes valsts naftas kompānijai PDVSA un tās ASV meitsabiedrībai "Citgo".

Gvaido pirms tam izsludināja divus protestus, lai pārliecinātu armiju vērsties pret prezidentu Nikolasu Maduro un lai piespiestu viņu nedēļas laikā sarīkot jaunas vēlēšanas. Gvaido ir paziņojis, ka "uzurpatora" Maduro valdīšana ir neleģitīma, un grib izveidot pārejas valdību pirms jaunām vēlēšanām.

Lielbritānija, Francija, Portugāle, Spānija un Nīderlande ir paziņojušas, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja Maduro līdz 3.februārim neizsludinās jaunas vēlēšanas. ASV Baltais nams tikmēr aicināja Venecuēlas armiju pieņemt "mierīgu, demokrātisku un konstitucionālu varas nodošanu".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu