Kāpusi brauciena pašizmaksa Rīgas sabiedriskajā transportā. Vai tiks celtas biļešu cenas? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Četrus gadus pēc tam, kad Rīgas sabiedriskajā transportā stājās spēkā pašreizējās cenas – 1,15 eiro par braucienu, paziņots, ka brauciena pašizmaksa ir kāpusi. To intervijā “Latvijas Radio” paziņoja “Rīgas satiksmes” pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Pašreizējās brauciena cenas ir pielīdzinātas pašizmaksai, kas noteikta 2014. gadā. Toreiz tās tika noteiktas pēc gadu iepriekš notikušajiem iepirkumiem, kad Rīgai par 200 miljoniem eiro tika piegādāti jauni autobusi un trolejbusi.

Tagad saistībā par šiem iepirkumiem ir sākta krimināllieta, kurā aizturētas vairākas personas un arī veikta kratīšana pie Rīgas mēra Nila Ušakova. Pastāv aizdomas, ka kukuļos amatpersonas varētu būt samaksājušas vairāk nekā 10 miljonus eiro.

Pēc pašizmaksas noteikšanas 1,20 eiro apmērā jauno "Rīgas satiksmes" tarifu pētīja arī Valsts kontrole. Toreiz secināts, ka tarifs aprēķināts nepamatoti, jo izmaksās iekļautas komponentes, nesaistītas ar pasažieru pārvadājumiem.

Pēc Valsts kontroles atzinumiem Rīgas dome samazināja tarifu par divarpus centiem, tomēr jau tolaik radās daudz jautājumu par jauno transportlīdzekļu dārdzību – viena trolejbusa cena bija vairāk nekā 800 tūkstoši eiro.

Rīgas domes opozīcijas pārstāvji intervijā “Latvijas Radio” norāda, ka biļešu cenas ir nepamatoti augstas un ir grūti pateikt, cik daudz rīdzinieki maksā par amatpersonu dotajiem kukuļiem.

Tomēr tagad “Rīgas satiksmes” pagaidu valde plāno pārskatīt brauciena pašizmaksu sabiedriskajā transportā. Kā “Latvijas Radio” apstiprināja Matīss, brauciena izmaksas ir kļuvušas vēl lielākas.

“Mēs skatām budžetā pozīcijas, kuras var optimizēt, ko var samazināt vai ko citādi darīt, lai iekļautos dotācijā, kas bija 2018. gadā, – 122 miljonos eiro.

Šobrīd aptuvenā viena brauciena pašizmaksa ir 1,40-1,45 eiro,” sacīja Matīss.

Lai gan pašizmaksa ir ievērojami augstāka nekā biļešu cena, gan Matīss, gan Rīgas mērs Nils Ušakovs “Latvijas Radio” apstiprināja,

ka biļešu cenas celtas netiks, jo pašvaldības interesēs ir, lai pēc iespējas vairāk cilvēku izmanto sabiedrisko transportu. Opozīcijā norāda, ka biļešu cenas netiks celtas tādēļ, ka tāds lēmums rīdzinieku vidū būtu ļoti nepopulārs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu