Venecuēlas Gvaido cenšas savā pusē pārvilināt Krieviju un Ķīnu (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Politiķis Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju, cenšas savā pusē pārvilināt Krieviju un Ķīnu - divas valstis, kuras joprojām atbalsta Venecuēlas autokrātu Nikolasu Maduro, vēsta aģentūra "Reuters".

Gvaido žurnālistiem atklāja, ka esot nosūtījis ziņas abām valstīm. Krievija un Ķīna ir lielākās Venecuēlas ārvalstu kreditores un atbalsta Maduro ANO Drošības padomē par spīti tam, ka pastāv bažas par dziļā ekonomiskajā krīzē esošās valsts spējām atmaksāt parādus.

35 gadus vecais Gvaido argumentē, ka Krievijas un Ķīnas interesēs būtu pieslieties opozīcijas spēkiem, nevis Maduro, kura dienas politiski nestabilās valsts galvas amatā varētu būt skaitītas.

Venecuēla ir Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībvalsts, kurai pieder pasaulē lielākās naftas rezerves, taču valsts piedzīvo ārkārtīgi dziļu ekonomisko krīzi un hiperinflāciju.

"Krievijai un Ķīnai vislabākais scenārijs būtu [Venecuēlas] stabilitāte un valdības maiņa," saka Gvaido. "Maduro nesargā Venecuēlu, viņš nesargā neviena investīcijas, un viņš nepiedāvā labu darījumu šīm valstīm."

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu saskaņā ar Venecuēlas konstitūciju un aicināja Eiropas Savienību (ES) rīkoties tāpat. Varas maiņu Venecuēlā atbalsta vairākas citas Rietumu valstis, tai skaitā ASV, kas ar bargām sankcijām pastiprinājušas spiedienu uz Maduro valdību.

Maduro pie varas nāca 2013.gadā. Pēdējos gados Venecuēlā notikuši plaši un vardarbīgi protesti, valsts piedzīvojusi hiperinflāciju, kā arī pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču trūkumu. Apmēram trīs miljoni venecuēliešu pametuši valsti.

ASV ceturtdien brīdinājusi Krieviju un citas valstis atturēties no naftas un zelta rezervju "pēdējā brīža izlaupīšanas" pēc tam, kad "Reuters" ziņoja par Venecuēlas plāniem pārdot Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) zeltu no valsts centrālās bankas krājumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu