Zem Grenlandes ledus atrasts milzīgs meteorīta krāteris (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvsa attēls
Ilustratīvsa attēls Foto: pixabay.com

1,6 kilometrus zem Grenlandes ledus atrodas iepriekš neredzēts, cirkulārs dobums, ko, visticamāk, tur reiz atstājis meteorīts.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”, rakstīts, ka šis ir tikai otrais meteorīta krāteris, kas atrasts Grenlandē. Tas atrodas vien 183 kilometru lielā attālumā no pirmā krātera, ko zinātnieki atklāja 2016. gadā.

“Es nespēju noticēt, ka man izdevies atrast vēl vienu krāteri,” sajūsminājās zinātnieks, kurš 2016. gada nogalē atrada pirmo krāteri.

Jaunais krāteris

Jaunatklātais krāteris ir aptuveni 36 kilometrus apkārtmērā liels, tādējādi tas ierindojas 22. vietā pasaules lielāko zināmo Zemes krāteru sarakstā. Tas ir tikai nedaudz mazāks par netālu esošo krāteri, kas savukārt ir 31 kilometru apkārtmērā liels un atrodas 2 kilometrus zem ledus. Abi krāteri atrodas Grenlandes ziemeļrietumos.

Foto: Joseph A. MacGregor

Lai atrastu krāterus, zinātnieki izmantoja satelīta uzņēmumus un lidmašīnu apkopotos radaru datus.

“jebkurš būtu varējis atrast šos krāterus. Patiesībā tos arī atrada amatieri, jo pēc tam, kad tika publicēts pētījums par pirmo krāteri, amatieri sazinājās ar pētniekiem un sniedza nozīmīgu informāciju par otra krātera eksistenci,” izdevumam “Live Science” komentēja ledāju pētnieks Jozefs Makgregors.

Jaunā krātera vecumu pagaidām ir grūti noteikt. Senākais ledus slānis virs krātera ir aptuveni 79 tūkstošus gadu sens, tomēr, ņemot vērā, ka ledus kustas, tad tas neko daudz nenozīmē. Pētnieki domā, ka krāteris ir ne vecāks par 100 miljoniem gadu un ne jaunāks par 100 tūkstošiem gadu. Savukārt pirmais krāteris varētu būt jaunāks.

Zinātnieki ir gandrīz pilnīgi pārliecināti, ka krāteris veidojies meteorīta trieciena rezultātā, jo otra iespēja, ka tas varētu būt vulkāna krāteris, ir maza.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu