"Bellingcat": Skripaļu lietā iesaistīts vēl viens GRU aģents - Deniss Sergejevs (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Sergejs Fedotovs" jeb Deniss Sergejevs.
"Sergejs Fedotovs" jeb Deniss Sergejevs. Foto: Bellingcat

Skripaļu lietā bez Krievijas militārā izlūkdienesta GRU virsniekiem Anatolija Čepigas un Aleksandra Miškina ir vēl trešais aizdomās turamais - viņu kolēģis Deniss Sergejevs, kurš ap uzbrukuma laiku ar Sergeja Fedotova vārdu bija iebraucis Lielbritānijā. Par to ziņo pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat", kas atmaskoja Čepigas un Miškina patiesās identitātes.

Deniss Sergejevs dzimis tagadējās Kazahstānas teritorijā 1973.gada 17.septembrī. Šāds pats dzimšanas datums ir arī Sergejeva aizsegidentitātei "Sergejam Fedotovam".

Sergejevs dienēja Novorosijskā, Krasnodaras novadā.

Laikā no 2000. līdz 2002. gadam Sergejevs pārcēlās uz Maskavu un iestājās elitārajā Militāri diplomātiskajā akadēmijā, kas Krievijā iesaukta par "GRU konservatoriju". 

Nav zināms, ar ko Sergejevs nodarbojās dienesta laikā pirms iestāšanās akadēmijā. Taču Militāri diplomātiskajā akadēmijā tiek uzņemti militāristi, kuri ieguvuši vismaz kapteiņa pakāpi un kuri uzrādījuši izcilus rezultātus. Pēc akadēmijas beigšanas viņš, visticamāk, bija sasniedzis apakšpulkveža pakāpi, bet pašlaik viņam jau vajadzētu būt vismaz pulkvedim vai arī ģenerālmajoram.

Deniss Sergejevs ir precējies, un viņam ir pieaugusi meita.

No 2004. līdz 2012. gadam Sergejevs ar savu īsto vārdu bija akcionārs vai direktors astoņos Krievijas uzņēmumos. Tie bija neīsti uzņēmumi, kas atdarināja citu lielu Krievijā reģistrētu kompāniju nosaukumus. Visi Sergejeva uzņēmumi tika likvidēti laikā no 2007. līdz 2012. gadam. Kā norāda "Bellingcat", iespējams, šie uzņēmumi tika izmantoti vai nu naudas atmazgāšanai, vai arī lai uzrādītu viltus darba vietu GRU aģentu pieteikumos vīzām.

Divos no tiem bija citi akcionāri, no kuriem vairāki identificēti kā GRU virsnieki.

Žurnālistu pētījumā noskaidrojās, ka 2009.gadā Deniss Sergejevs no Krievijas bankas izņēmis lielu aizdevumu vairāk nekā viena miljona ASV dolāru apmērā. Tik lielas summas aizdošana cilvēkam, kuram tobrīd nepiederēja ne nekustamais īpašums, ne arī personīgā automašīna, ir ļoti neparasts solis.

Iespējams, ka šāda summa Sergejevam tika izsniegta, pamatojoties uz atalgojumu, ko viņš kā "speciālists" saņēma, strādājot konsultāciju uzņēmumā "Loreven Style Ltd".

Interesanti, ka 2010.gadā Sergejevs bija iesniedzis dokumentus, kuros kā savu darba devēju norādīja "Loreven Style Ltd" un ierakstīja uzņēmuma adresi Rīgā. Pētījuma autoriem neizdevās reģistros atrast kompāniju ar šādu nosaukumu - ne Rīgā, nedz arī citur.

Neviens no diviem norādītajiem kontakttālruņiem nav sasniedzams.

Pase uz Sergeja Fedotova vārda tika izdota 2010.gadā - tajā pašā Maskavas iecirknī, kur tika izdotas viltus pases Čepigam, Miškinam un citiem GRU aģentiem.

"Sergeja Fedotova" deklarētajā adresē patiesībā dzīvoja cita ģimene ar tādu pašu uzvārdu ("Bellingcat" neizdevās sazināties ar Fedotoviem), bet kā darba devējs bija norādīts uzņēmums ar nosaukumu "Business-Courier". Krievijā ir vairāk nekā 25 uzņēmumi ar tādu nosaukumu, tai skaitā kompānijas, kas likvidētas tajā pašā laikā, kad Sergejeva uzņēmumi.

"Bellingcat" ziņo, ka laikā no 2012. līdz 2018.gadam Sergejevs izmantoja Sergeja Fedotova identitāti vairākos ārvalstu braucienos uz Eiropu, Centrālāziju un Tuvajiem Austrumiem. 2012. un 2013. gadā viņš pabija arī Ukrainā un Tadžikistānā.

2014.gada janvārī Sergejevs devās uz Prāgu kopā ar "Aleksandru Petrovu" jeb Aleksandru Miškinu, vienu no galvenajiem aizdomās turamajiem Skripaļu lietā. Abi Prāgā palika astoņas dienas līdz 2014.gada 2.februārim, bet pēc tam atgriezās Maskavā.

Čehijas medijs "Respekt", kas palīdzēja "Bellingcat" pētījuma tapšanā, ka abi vīrieši apmetās kopīgā istabā viesnīcā "Best Western Meteor Plaza Hotel".

2014.gadā "Fedotovs" pabija Milānā, Ženēvā un Parīzē, savukārt 2015.gada februārī devās pirmajā braucienā uz Bulgāriju, kur arī palika vairākas dienas pirms atgriešanās Krievijā.

2015.gada 24.aprīlī Sergejevs atkal devās uz Bulgāriju. Atpakaļceļam biļete bija iegādāta uz 30.aprīli, taču Sergejevs to neizmantoja, jo jau 28.aprīlī no Sofijas aizlidoja uz Stambulu, bet no turienes - uzreiz uz Maskavu.

Tajā pašā dienā - 28.aprīlī - bulgāru ieroču ražotājs Emiliāns Gebrevs restorānā Sofijā vakariņoja ar partneriem no Polijas. Gebreva veselība strauji pasliktinājās, un viņš krita komā. Gebrevu nogādāja slimnīcā, kur viņam tika sniegta medicīniskā palīdzība pret saindēšanos ar nezināmu vielu.

Informācijas avots slimnīcā "Bellingcat" žurnālistiem pastāstīja, ka Gebreva stāvoklis vairāk nekā divas nedēļas esot bijis ļoti smags un dažkārt esot šķitis, ka viņš neizdzīvos. Gebreva dēls, kurš strādā vienā no tēva uzņēmumiem, arī saindējās dažas dienas pēc tēva, taču viņa stāvoklis nebija tik smags.

Divas Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) akreditētas laboratorijas Eiropā analizēja Gebrevu urīna paraugus, kuros atrada organofosfāta saindēšanās pēdas.

Bulgārijas ģenerālprokurors apstiprināja, ka Gebrevs 2018.gada oktobrī sazinājies ar prokuratūru, sakot, ka Skripaļu gadījums līdzinās viņa saindēšanai. No jauna atsākta izmeklēšana, kurā palīdz arī Lielbritānijas likumsargi.

Analizējot Gebreva paraugus, laboratorija tajā meklēja Ķīmisko ieroču konvencijā iekļautās vielas, kuras neuzrādītu "Novičok". Tā kā laboratorija klientu paraugus uzglabā nākamos piecus gadus, iespējams, ka nākotnē tiks veiktas jaunas analīzes.

"Fedotovs" Sofijā atgriezās maija beigās. Viņa "vizīte" aptuveni sakrita ar laiku, kad Gebrevu izrakstīja no slimnīcas, bet pēc saindēšanās simptomu atjaunošanās uzņēma atpakaļ.

2016.gadā Sergejevs divreiz bija Londonā. 

Savukārt 2018.gadā Sergejevs ar "Fedotova" identitāti ielidoja Londonā agrā 2.marta rītā. Miškins un Čepiga ieradās tās pašas dienas pēcpusdienā.

"Bellingcat" neizdevās noskaidrot, vai Sergejevs devās uz Solsberiju kopā ar Miškinu un Čepigu.

Uz Fedotova vārda bija nopirkta biļete atpakaļceļam 4.martā - dienā, kad Sergejs un Jūlija Skripaļi bez samaņas tika atrasti Solsberijas centrā. Taču Sergejevs lidmašīnā tā arī neiekāpa. Viņš ap pusdienlaiku reģistrējās lidojumam, taču tad ar cita veida transportu nokļuva līdz Romai, no kurienes plkst.15:30 izlidoja uz Maskavu.

"Bellingcat" norāda, ka Krievija pēdējo divu mēnešu laikā dzēsusi no saviem reģistriem informāciju par Sergejevu, kā arī Čepigu un Miškinu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu