Polijas prezidentu sadusmo Netanjahu izteikumi par poļu lomu holokaustā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Polijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: Reuters/ScanPix

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien aicināja jaunnedēļ Jeruzalemē plānoto Višegradas grupas valstu samitu rīkot citā vietā, ņemot vērā Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu pēdējos apgalvojumus, ka poļi holokausta gaitā esot sadarbojušies ar nacistiem.

Duda ceturtdien tviterī paziņoja, ka ir gatavs uzņemt samitu Vislas rezidencē, norādot, ka "Izraēla nav laba vieta, lai tiktos šajā situācijā, neraugoties uz iepriekšējo norunu".

Višegradas grupā ietilpst Polija, Čehija, Slovākija un Ungārija, un tikšanās Jeruzalemē būtu bijis pirmais grupas samits ārpus Eiropas.

Netanjahu divu dienu vizītes noslēgumā, apmeklējot Varšavā Polijas ebreju vēstures muzeju, pavēstīja, ka holokausta laikā "poļi sadarbojās ar vāciešiem".

Tiekoties ar Izraēlas žurnālistiem muzejā, Netanjahu apgalvoja, ka poļi Otrā pasaules kara laikā esot palīdzējuši vāciešiem slepkavot ebrejus un ka tas esot labi zināms fakts.

"Es saku to šeit, par to nav nekādu strīdu," sacīja Netanjahu.

Viņš gan arī norādīja uz atšķirību starp situāciju pagātnē un šodien, skaidrojot, ka antisemītisms mūsdienās ir izteiktāks Rietumeiropā, nevis Austrumeiropā.

Kā iepriekš vēstīja Polijas mediji, rīkot samitu Jeruzalemē rosinājis Netanjahu.

Bija paredzēts, ka sanāksmē tiks runāts par to, kā atbalstīt Netanjahu situācijā, kad atbilstoši Izraēlas premjera skaidrojumam Eiropas Savienība (ES) pret Izraēlu īsteno netaisnīgu politiku.

Netanjahu, izmantojot ciešās saites ar Centrāleiropas valstīm, vēlējies ietekmēt ES kritisko nostāju, kādu viņš izpelnījies Izraēlas-palestīniešu konflikta kontekstā, vēstīja Izraēlas un Polijas mediji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu