EP samazina izmaksas pārrobežu maksājumiem ārpus eirozonas

TVNET no Strasbūras
Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Eiropas parlamenta deputāti ceturtdien ar absolūtu balsu vairākumu atbalstīja regulu, saskaņā ar kuru jau šī gada beigās bankām Eiropas Savienības teritorijā jāpiemēro vienādas izmaksas pārrobežu maksājumiem eiro valūtā un vietējiem maksājumiem, kā arī jāpadara pārskatāmākas valūtas maiņas izmaksas,  TVNET noskaidroja EP. 

Regulu atbalstīja 532 EP deputāti, savukārt 22 balsoja “pret”. Vēl 55 deputāti atturējās. Jaunie noteikumi novērsīs to iedzīvotāju diskrimināciju, kas dzīvo ES dalībvalstīs, kuras nav eirozonā. Piemēram, pārskaitot naudu no konta Lielbritānijā vai Dānijā, kas nav eirozonā, uz kontu Latvijā, līdz šim patērētāji saskārās ar ievērojamām komisijas maksām par veiktajiem pārskaitījumiem, TVNET uzzināja EP.

EP noteica, ka viena gada laikā bankām būs jāpielīdzina izmaksas par vietējiem maksājumiem izmaksām par pārrobežu maksājumiem, kas tiek veikti ārpus eirozonas.

“Kādi ir ieguvumi? Nu, protams, tie ir ieguvumi cilvēkiem, kuriem ir jāveic šie konkrētie pārskaitījumi, bet vienlaicīgi tie ir ieguvumi kopējam ES tirgum, jo tas veicina tās pašas ekomercijas, interneta veikalu attīstību, jo daudzos gadījumos pārrobežu darījumiem ierobežojošais faktors ir tieši šīs augstās pārskaitījumu izmaksas. Tas veicina arī eiro straptsautisko lomu maksājumos kopumā”, ir pārliecināts Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Dalībvalstis arī drīkstēs likt bankām piemērot vienādu komisijas maksu par iekšzemes un pārrobežu maksājumiem vietējā valūtā. 

Tāpat, kā TVNET pārlieicnājās EP, jaunie noteikumi nodrošinās lietotāju intereses mainot valūtu. Viņi tiks pasargāti no nesamērīgu komisijas maksu piemērošanu. Turklāt, bankām vēl pirms darījums ir noticis, būšot jāsniedz informācija par maksājamo summu vietējā un konta valūtā,  TVNET apliecināja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Minētiem noteikumiem jāstājas spēkā no šī gada 15 decembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu