Tuvojas EP vēlēšanas. Kuras Latvijas partijas varētu tikt pie deputātu krēsliem? (17)

Pirmās prognozes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta ēka.
Eiropas Parlamenta ēka. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Parlaments (EP) publiskojis pirmās nākamā sasaukuma vietu sadalījuma prognozes, tai skaitā - cik vietas varētu iegūt politiskie spēki no Latvijas. Prognozes balstītas uz dalībvalstīs veiktām aptaujām, portālu TVNET informēja EP birojs Latvijā.

Prognozes veiktas, izmantojot līdz februāra sākumam dalībvalstīs veiktu uzticamu aptauju datus. Pēc EP pasūtījuma tos apkopojis uzņēmums "Kantar public".

Uz 27 ES valstīs veiktajām aptaujām balstītās prognozes liecina, ka nākamais EP sasaukums būs sadrumstalotāks nekā kāds no iepriekšējiem. Nākamajā EP sasaukumā strādās mazāks skaits deputātu - 705 pašreizējā 751 vietā.

Prognozēts, ka pa divām vietām varētu iegūt "Saskaņa" un Jaunā konservatīvā partija (JKP). Savukārt pa vienai vietai varētu izcīnīt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Nacionālā apvienība (NA), KPV LV un "Attīstībai/Par!" (AP).

Latvijai pavisam būs astoņas EP deputātu vietas - tikpat, cik iepriekš.

Prognoze balstīta uz sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS 2019.gada 4.februārī veiktu aptauju, kurā piedalījās 906 cilvēki.

Nepilni 19% aptaujāto atbildēja, ka vēl neesot izlēmuši, par ko balsot, un vēl 12,8% nemaz negrasās piedalīties EP vēlēšanās.

EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 2019. gada 25. maijā.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā (ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā). Lai piedalītos vēlēšanās, pilsonim jābūt sasniegušam 18 gadu vecumu vēlēšanu dienā un jābūt iekļautam Latvijas Vēlētāju reģistrā, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu