Noskaidrots, kad Piena Ceļš ietrieksies Andromedas galaktikā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Astronomi jaunā pētījumā secinājuši, ka mūsu galaktika savā pašreizējā formā izdzīvos nedaudz ilgāk, nekā uzskatīts iepriekš.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”, rakstīts, ka milzīgā sadursme starp Piena Ceļu un kaimiņu Andromedas galaktiku notiks pēc aptuveni 4,5 miljardiem gadu. Pētījums balstīts uz novērojumiem, kas izdarīti ar orbītas kosmosa kuģi GAIA. Iepriekš pētnieki uzskatīja, ka šī sadursme norisināsies ievērojami ātrāk – pēc aptuveni 3,9 miljardiem gadu.

“Šis atklājums ir ļoti nozīmīgs, lai labāk saprastu, kā galaktikas evolucionē un mijiedarbojas,” skaidroja GAIA projekta zinātnieks Rimo Prustī.

Projekts GAIA tika izveidots 2013. gada decembrī, lai palīdzētu astronomiem izveidot pirmo trīsdimensionālo Piena Ceļa karti. Kopš tā laika kosmiskais aparāts ir rūpīgi uzraudzījis neskaitāmu zvaigžņu un citu kosmosa objektu kustības un pozīcijas. Līdz projekta beigām astronomi plāno novērot vēl vairāk nekā vienu miljardu zvaigžņu.

Lielākā daļa zvaigžņu, ko novēro GAIA, atrodas Piena Ceļa galaktikā, tomēr dažas no tām atrodas arī tuvējās galaktikās. Jaunajā pētījumā zinātnieki izsekoja vairākas mūsu galaktikas, Andromedas galaktikas un Trijstūra galaktikas zvaigznes.

Šīs kaimiņu galaktikas atrodas 2,5 līdz 3 miljonu gaismas gadu lielā attālumā no mums un var mijiedarboties viena ar otru.

“Mums vajadzēja izpētīt galaktiku kustības 3D formā, lai noskaidrotu, kā tās ir attīstījušās, kā arī, kas var ietekmēt to tālāko evolūciju. To mēs varējām izdarīt, pateicoties GAIA sniegtajiem datiem,” komentēja pētījuma autors Roilands van der Marels.

Zinātnieku radītie modeļi liecina, ka sadursme starp Piena Ceļu un Andromedas galaktiku norisināsies ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš. Tiesa, pirms Andromedas galaktikas mūsu galaktika vēl paspēs sadurties ar Lielo Magelāna mākoni. Tas notiks pēc aptuveni 2,5 miljardiem gadu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu