Ziemeļmaķedonijā aiztur bijušo parlamenta spīkeru un eksministrus (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais spīkers Trajko Veljanoskis
Bijušais spīkers Trajko Veljanoskis Foto: AFP / Scanpix

Ziemeļmaķedonijas policija trešdien aizturēja bijušo parlamenta spīkeru un divus bijušos valdības ministrus par viņu lomu vardarbīgā iebrukumā parlamentā pirms diviem gadiem.

Bijušais spīkers Trajko Veljanoskis, bijušais izglītības ministrs Spiro Ristovskis un bijušais transporta ministrs Mile Janakieskis tika aizturēti aizdomās par to, ka palīdzējuši organizēt bijušās nacionālistu valdības atbalstītāju iebrukumu galvenajā parlamenta palātā 2017.gada aprīlī.

Apsūdzības puse klasificēja šīs darbības kā "teroristisku sazvērestību konstitucionālās iekārtas un drošības graušanai".

Veljanoskis, kurš ir deputāts ar parlamentāro neaizskaramību, trešdienas vakarā tika atbrīvots. Īsā sarunā ar reportieriem pēc atbrīvošanas viņš noraidīja apsūdzības, ziņoja telekanāls A1.

Parlaments vēl nav saņēmis pieprasījumu atcelt Veljanoska neaizskaramību.

Iebrukuma rīkotāji mēģināja neļaut jaunajam parlamentārajam vairākumam, kuru vadīja premjerministrs sociāldemokrāts Zorans Zaevs, iecelt jaunu spīkeru un balsot par jaunu valdību. Zaevs un tagadējais spīkers Talats Džaferi šā iebrukuma laikā tika ievainoti.

Par šiem 2017.gada notikumiem pašlaik tiek tiesāti 15 cilvēki.

Viens no cilvēkiem, pret kuriem notiek izmeklēšana, ir bijušais premjerministrs Nikola Gruevskis. Gruevskim tika piespriests cietumsods par korupciju, bet viņš novembrī aizbēga no valsts un saņēma politisko patvērumu Ungārijā.

Gruevskis un viņa nacionālistiskā partija VMRO-DPMNE (Iekšējā maķedoniešu revolucionārā organizācija – Demokrātiskā partija par maķedoniešu nacionālo vienotību) pirms šā iebrukuma vairākus mēnešus mēģināja novilcināt valdības maiņu. Šī partija bija pie varas no 2006. līdz 2017. gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu