Atbalsta ideju par nelikumīgiem atzīt līdzekļus, ja persona nespēj pamatot to izcelsmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiro banknotes aploksnē.
Eiro banknotes aploksnē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē šodien iezīmējas konceptuāls atbalsts virzībai uz līdzekļu atzīšanu par nelikumīgi iegūtiem, ja persona nespēs ticami izskaidrot vai pamatot šo līdzekļu likumīgu izcelsmi.

Kā skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV), attiecīgā norma attieksies uz līdzekļiem, nevis uz personu atbildību. Reizē tiesībsargājošajām iestādēm, konstatējot nelikumīgi iegūtus līdzekļus, būs iespēja paralēli izmeklēt, vai cilvēks, kam pieder šie līdzekļi, ir saistīts ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanu, norādīja politiķis.

Apakškomisijas deputātu vairākums atbalstīja darba turpināšanu šādu izmaiņu veikšanai, tomēr atsevišķi deputāti balsojumā nepiedalījās, norādot uz neskaidrību, par ko tieši tiek lemts.

Paredzēto izmaiņu izstrāde ir sākuma stadijā, jo sagaidāmas vēl diskusijas un attiecīgu likuma izmaiņu redakcijas sagatavošana apakškomisijā. Ja izmaiņu piedāvājums gūs atbalstu apakškomisijā, jautājums virzītos tālākai izskatīšanai Juridiskajā komisijā.

Reizē diskusijās izskanēja atsevišķas bažas, ka attiecīgā norma varētu radīt sava veida Satversmes tiesas tiesvedības risku.

Sākotnēji sanāksmē notika diskusijai par iepriekš atbildīgajā darba grupā piedāvātajiem iespējamiem grozījumu Kriminālprocesa likumā, kas būtu paredzējuši noteikt, ka ir pierādīts, ka persona ir veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja cilvēks nespēj ticami izskaidrot līdzekļu izcelsmi. Tomēr komisijas sēdes diskusijās dominēja viedoklis, ka šāda norma nebūtu piemērojama, jo pārkāptu cilvēktiesības uz nevainīguma prezumpciju.

Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē diskusija starp atsevišķiem deputātiem dažbrīd kļuva emocionāla, tāpat sanāksmē tika aktualizēti vairāki problēmjautājumi par efektīvāku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu