Tramps pareģo Ziemeļkorejai satriecošu nākotni, ja tā atteiksies no kodolieročiem (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien pareģojis Ziemeļkorejai satriecošu nākotni, ja tās līderis Kims Čenuns piekritīs atteikties no kodolieročiem. Tramps šodien Hanojā tiksies ar Kimu, un tas būs jau otrais abu līderu samits.

Tramps un Kims pirmo reizi tikās Singapūrā pagājušā gada 12.jūnijā, kad parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", taču šajā jomā nekādu progresa pazīmju nav.

Tramps tviterī norādīja, ka pašreiz ir gandrīz unikāla iespēja panākt Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos.

ASV prezidents nodēvēja Kimu par savu "draugu" un nosodīja savus oponentus par kritiku viņa centieniem veidot attiecības ar Ziemeļkorejas režīmu.

"Demokrātiem būtu jāpārstāj runāt par ko, ko man vajadzētu darīt ar Ziemeļkoreju, un tā vietā pajautāt sev, kādēļ viņi to neizdarīja [Baraka] Obamas administrācijas astoņu gadu laikā," norādīja Tramps, runājot par savu priekšteci Baltajā namā.

Divu dienu samita mērķis ir apaudzēt ar miesu Singapūrā parakstīto deklarāciju par denuklearizāciju.

Taču Tramps centies ASV mazināt cerības uz lielu izrāvienu otrā samita laikā, norādot, ka priecāsies, ja Phenjana turpinās ievērot pauzi raķešu un kodolizmēģinājumos.

Tiek uzskatīts, ka prezidents apsver iespēju pievilināt Phenjanu ar atvieglojumiem no starptautiskajām sankcijām vai ar diplomātisko sakaru biroju atvēršanu. Apmaiņā pret to Vašingtona vēlas, lai Kims demontē Ziemeļkorejai nozīmīgo Jonbjonas kodolobjektu, atļauj iebraukt valstī starptautiskajiem inspektoriem un nodot ASV sarakstu ar visiem saviem kodolieročiem, ko Phenjana līdz šim kategoriski atteikusies darīt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu