Kriminālā "karaliste": Ziemeļkaukāza republiku kontrolē dažas ietekmīgas ģimenes (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkaukāza Karačajas-Čerkesijas republikā notiekošo un tur nonākošo Krievijas budžeta naudu  faktiski kontrolē vien dažas ietekmīgas ģimenes, kas vairāk gan līdzinās organizētās noziedzības grupējumiem, secināts Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda izmeklēšanā. 

Divas ģimenes, kas uzskatāmas par Karačajas-Čerkesijas valdošajiem klaniem, ir Kaitovi un Arašukovi. Par Arašukovu ietekmi Ziemeļkaukāza republikā zināms jau iepriekš, bet Korupcijas apkarošanas fonda izmeklēšanā noskaidrots, ka Kaitovu ietekme reģionā nav mazāka. 

Viens no Kaitovu ģimenes - Alijs Kaitovs – 2004.gadā organizēja septiņu cilvēku slepkavību.  Tobrīd viņam bija 27 gadi un viņš bija reģiona līdera Mustafas Batdijeva znots, kā arī vadīja uzņēmumu “Kavkazcement”, ziņo Krievijas medijs “Meduza”. 

Par slepkavību Kaitovam tika piespriests 17 gadu cietumsods, tomēr pēc deviņiem gadiem cietumā viņš tika atbrīvots. Pēc iznākšanas no cietuma viņš sāka vadīt uzņēmumu, kas nodarbojās ar elektroenerģijas sadali Karačajas-Čerkesijas galvaspilsētā Čerkeskā.  

Alija Kaitova tēvocis Magomeds ilgus gadus vadīja reģiona elektroenerģijas uzņēmumu, un vietējie mediji viņu bija iedēvējuši par Ziemeļkaukāza elektrotīklu karali. 2013.gadā Magomeds tika arestēts saistībā ar apsūdzībām valsts naudas zagšanā, tomēr jau 2015.gadā viņš bija brīvībā. 

Vēl vairāki Kaitovu ģimenes locekļi ieņem augstus amatus Karačajas-Čerkesijas vadībā. Alija Kaitova brālis Ahmats ir reģiona autoceļu pārvaldes vadītājs, bet Ahmata svainis iepriekš vadīja reģiona policiju. Savukārt Alija Kaitova tēvs Zaurs iepriekš bija Karačajas-Čerkesijas republikas galvenais mežzinis. 

Pašreizējais Karačajas-Čerkesijas galva Rašids Temrezovs ir ļoti cieši saistīts ar Aliju Kaitovu – pirms savas politiskās karjeras sākuma viņš strādājis Kaitova kontrolētajos uzņēmumos. 

Korupcijas apkarošanas fonda aktīvisti arī izpētījuši Kaitovu ģimenes locekļu profilus sociālajos tīklos - tur redzamas neskaitāmas dārgu namu, jahtu un ekskluzīvu automašīnu fotogrāfijas. 

“Pilnīgi bezkaunīgi, pat ne krāpnieki, bet noziedznieki – slepkavas un bandīti, viņi pilnībā sagrābj veselus reģionus un var tur darīt pilnīgi visu, ko vēlas. Protams, ciešā saistībā ar Maskavu. (..) Visa Karačaja-Čerkesija ir vien 465 000 iedzīvotāju. Tomēr arī tādā nelielā federālajā subjektā šie klani pamanās piesavināties miljardiem rubļu. Viņi tur ir apzaguši burtiski ikvienu,” ietekmīgo ģimeņu aktivitātes Karačajas-Čerkesijas republikā komentē Navaļņijs. 

Arašukovu ģimene uzmanības centrā nonāca janvāra beigās, kad tika aizturēts Krievijas parlamenta augšpalātā ievēlētais Raufs Arašukovs - viņš tiek turēts aizdomās par divu slepkavību pasūtīšanu, iepriekš ziņoja LETA. 

Raufs Arašukovs, kurš augšpalātā Federācijas padomē pārstāv Karačajas-Čerkesijas republiku, tika aizturēts pēc tam, kad Federācijas padome nobalsoja par tiesiskās imunitātes atņemšanu viņam, paziņoja Izmeklēšanas komiteja. 

Balsojuma laikā Arašukovs mēģināja aizbēgt, bet parlamenta augšpalātas spīkere viņu apturēja. Pēc tam Arašukovs tika aizturēts un aizvests no parlamenta ēkas. 

Viņš tiek turēts aizdomās par divu Karačajā-Čerkesijā ietekmīgu cilvēku slepkavību pasūtīšanu 2010.gadā. 

Arašukovs, kura tēvs ir prominents uzņēmējs, vietu Federācijas padomē ieņēma 2016.gadā, 31 gada vecumā kļūstot par jaunāko parlamenta augšpalātas locekli. 

Krievijas ziņu vietne RBC pagājušajā gadā citēja izmeklēšanas avotus sakām, ka trīs cilvēki ir liecinājuši pret Arašukovu, apsūdzot viņu vietējā aktīvista slepkavības pasūtīšanā. 

Izmeklētāji vēlāk paziņoja, ka aizturēts arī Arašukova tēvs Rauls, kurš ir koncerna "Gazprom" uzņēmuma "Gazprom mežregiongaz" ģenerāldirektora padomnieks. Viņš aizturēts uz aizdomu pamata par dabasgāzes zādzībām 30 miljardu rubļu apmērā. 

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu