"Mēs pieļāvām kļūdu." Šamimas Begumas vīrs-džihādists par pievienošanos "Islāma valstij"

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nīderlandiešu džihādists Jago Rīdeiks
Nīderlandiešu džihādists Jago Rīdeiks Foto: Ekrānuzņēmums

Lielbritānijas pilsones Šamimas Begumas stāsts - aizbēgšana no dzimtenes 15 gadu vecumā, lai pievienotos džihādistu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā - izraisījis plašas diskusijas britu sabiedrībā. Begumas vīrs, nīderlandiešu kaujinieks Jago Rīdeiks, intervijā raidorganizācijai SKY sacījis, ka viņi abi pieļāva kļūdu, pievienojoties "kalifātam".

Rīdeiks ar Begumu apprecējās 2015.gadā neilgi pēc viņas ierašanās Sīrijā. Beguma tolaik bija 15 gadus veca.

SKY žurnālists Alekss Rossi jautāja Rīdeikam, vai pāris pieļāva kļūdu, pievienojoties "Islāma valstij". "Noteikti," atbildēja Rīdeiks. 

27 gadus vecais Rīdeiks patlaban atrodas kurdu kontrolētajā cietumā Sīrijas ziemeļaustrumos. Savukārt 19 gadus vecā Beguma un viņas jaundzimušais dēls Džarra mīt bēgļu nometnē Sīrijas ziemeļos.

"Tehniski es biju daļa no [grupējuma]," atzīst Rīdeiks. "Laimīgā kārtā es nebiju tiešā veidā iesaistīts pāridarījumos un kaitējumā citiem cilvēkiem."

Lielbritānijas valdība grasās Begumai atņemt pilsonību, lai viņa nevarētu atgriezties Lielbritānijā. Rīdeiks norāda, ka viņu šis lēmums "skumdina".

"Es saprotu valdības bailes no ārvalstu kaujiniekiem un viņu sievām. Bet ļaut šādā situācijā esošai jaunai meitenei, kura jau zaudējusi savus bērnus un pārcietusi "Islāma valsts" šausmas, sapūt nometnē - es nedomāju, ka tas ir sevišķi humāns lēmums, nē," viņš saka.

Divi pāra bērni Sīrijā mira no slimībām un nepietiekama uztura.

"Es zinu, ka [Beguma] nekādā veidā nav bīstama. Bet viņa pieļāva kļūdu, un mums ir jāsadzīvo ar sekām," norāda Rīdeiks. "Viņa nedarīja neko citu, kā vien bija sieva."

Rīdeiks apgalvo, ka pēc profesijas esot metinātājs. "Viņa bija laba musulmaņu sieva, viņa palika mājās, rūpējās par mani, par manu bērnu," stāsta džihādists. "Es ļoti nožēloju to, ko izdarīju, ka dzīvoju ļoti nožēlojamu dzīvi "Islāma valstī". Es gribu laboties un, cerams, kādu dienu atgriezties pie savas kādreizējās dzīves, izveidot ģimeni."

Jautāts, vai viņa plānos ir vieta Begumai, viņš atbildēja: "Lai kur viņa ietu, turpat iešu arī es. Ja mana valsts gribēs mani [pieņemt atpakaļ], es vai nu ņemšu līdzi sievu, vai arī palikšu ar viņu."

Rīdeiks apgalvo, ka pēc ierašanās Sīrijā "Islāma valsts" viņu esot četrus mēnešus turējusi ieslodzījumā aizdomās, ka viņš spiego Nīderlandes labā.

Beguma iepriekšējās intervijās izteikusies, ka nenožēlojot pievienošanos "Islāma valstij".

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu