Indija ir ceļā uz pasaules tehnoloģiju superlielvaras statusu (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

«Indijas pašreizējā tehnoloģiskā izaugsme ir ārkārtīgi ievērojama, un es uzskatu - ja tā būs tikpat strauja kā pēdējos 10 gados, tad nākamajās divās desmitgadēs Indija varētu kļūt par pasaules lielvaru tehnoloģiju jomā,» intervijā portālam TVNET pauda Indijas uzņēmuma «Accel» mārketinga direktors Ankits Agarvals. Viņš būs viens no runātājiem konferencē eCOM360, kura norisināsies 15. martā.

Lai gan Agarvals nenoliedz, ka Indijas tehnoloģiskajai izaugsmei palīdz no ASV un Rietumiem aizgūtie risinājumi, tomēr tās galvenais dzinējspēks ir vietējam tirgum pielāgotās tehnoloģijas. Viņš vairs neredz atšķirību starp veidiem, kā tehnoloģijas lieto Rietumu un Indijas kompānijas. Viņaprāt, dažas Indijas tehnoloģijas pat varētu būt labākas nekā Rietumos. Katrā gadījumā – tās noteikti esot vienlīdzīgas un spējot konkurēt tādās sfērās kā mašīnmācīšanās, mākoņdatošana (cloud computing) un programmatūra kā pakalpojums (Software as a Service) (SAAS) nišas problēmu risināšanai.

Agarvals īpaši uzsver Indijas jaunāko tehnoloģisko sasniegumu – finanšu tehnoloģiju digitālo infrastruktūru – IndiaStack, kura ļauj Indijas iedzīvotājiem caur optimizāciju, lielāku drošību un ērtumu ievērojami atvieglot darbošanos digitālās ekonomikas ietvaros. Viņš pats to sauc par vismaz divkāršu lēcienu finanšu tehnoloģiju attīstībā.

«Tehnoloģiju attīstību pavada arī ārkārtīgi strauja jaunuzņēmumu attīstība, kura rodas Indijas labvēlīgā ekonomiskā klimata dēļ,» saka Agarvals.

Ja kāds uzņēmējs vēlas izveidot ko jaunu, tad tam ir pieejami gan nepieciešamie naudiskie līdzekļi, gan arī cilvēkkapitāls.

Valstī ir izveidoti vairāki inkubatori, kuru mērķis ir atbalstīt jaunuzņēmumus tieši to sākotnējā attīstības stadijā. Tāpat arī Indijas izglītības sistēmā jaunieši tiek iedrošināti sākt savu biznesu. Dažu skolu programmās ir pat ar uzņēmējdarbību saistīti priekšmeti, apgalvo Agarvals. Ne velti tiek lēsts, ka pēc 10 gadiem Indijā būs izveidojušies daudzu miljardu vērti jaunuzņēmumi, un jau pašlaik Indijā pastāv 18 tā saucamie vienradži jeb jaunuzņēmumi, kuru vērtība ir sasniegusi jau vienu miljardu ASV dolāru. Turklāt 8 no tiem ir izveidojušies vēl pagājušogad. «Es pats esmu bijis tiesnesis dažādu jaunuzņēmumu finansēšanas pasākumos un vienmēr jūtos ārkārtīgi iedvesmots no visām idejām, kuru mērķis ir risināt globālas un Indijai aktuālas problēmas,» pauž Agarvals.

Uz jautājumu, vai Indijas ievērojamā ekonomiskā izaugsme, kura tehnoloģiju attīstību pavada, ir uzturama ilgtermiņā, Agarvals atbild apstiprinoši. «Indija ir pasaules lielākā valsts iedzīvotāju skaita ziņā (tajā dzīvo 1,3 miljardi iedzīvotāju) un aptuveni 65% iedzīvotāju ir vecumā zem 35 gadiem,» norāda Agarvals. Tāpat Agarvals apgalvo, ka Indijā pieaug arī patērētāju izdevumi, kuri silda ekonomiku, un ienākumi uz vienu iedzīvotāju. Līdz ar to cilvēkiem tiek sniegti vairāk līdzekļu šīs pašas sildīšanas vajadzībām. Vienlaikus pieaug arī interneta lietotāju skaits.

«Ir paredzams, ka laika posmā no 2016. līdz 2020. gadam tas būs pat četras reizes lielāks, nekā globālais vidējais rādītājs – 3%.

Mēs pagaidām esam apguvuši tikai valsts ekonomiskā potenciāla virspusi un ir vēl ārkārtīgi daudz kur rakt. Stagnācija sāksies ātrākais pēc 25 gadiem,» apgalvo Agarvals.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu