Džeimijs Olivers: šos produktus mēs visbiežāk izmetam neapēstus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Mūsdienās veikalu plauktos ir pieejams viss, ko sirds kāro, – sākot ar ikdienas pirmās nepieciešamības precēm līdz pat izteiksmīgām ārvalstu delikatesēm. Tomēr līdz ar šādu produktu daudzveidību un to pieejamību pieaug arī izšķērdēto un izmesto produktu daudzums, kas šobrīd ir visai liela globāla problēma.

Britu uzņēmums “Hotpoint” sadarbībā ar kulinārijas virtuozu Džeimiju Oliveru veica pētījumu par pārtikas produktiem, kas beigu beigās mēdz aiziet postā. Lielbritānijā ik gadu vidēji viena ģimene izmet pārtikas produktus teju 270 mārciņu vērtībā.

Vadoties pēc pētījuma, 71% no visiem pārtikas atkritumiem Lielbritānijā "saražo" tieši mājsaimniecības, bet pārējo – lielveikali. Teju ceturtdaļa aptaujāto jeb 24% respondentu atzina, ka iemesls, kādēļ ēdiens ir gājis postā, ir aizmāršība – cilvēkiem ir gadījies aizmirst, kas atrodas ledusskapī, un produktiem beidzies derīguma termiņš. Tikai 35% plāno savas maltītes. 26% no aptaujātajiem atklāj, ka veido iepirkumu sarakstu.

Lūk, desmit visbiežāk izmestie pārtikas produkti Lielbritānijā:

1. Maize,

2. Salāti maisa iepakojumā,

3. Svaigi dārzeņi,

4. Apstrādāta pārtika,

5. Svaigi augļi,

6. Piens,

7. Olas,

8. Siers,

9. Gaļa,

10. Zivis.

“Mēs varam būt laimīgi, ka mums ir iespēja šajā laikā izplānot un pagatavot maltīti no visdažādākajiem pārtikas produktiem. Tomēr milzīgajā sortimentā ir grūti orientēties, tāpēc ir rūpīgi jāplāno maltītes un jāpārskata, vai ledusskapī ir viss nepieciešamais, lai neiegādātos kaut ko par daudz. Tā ietaupīsim gan naudu, gan arī samazināsim atkritumu daudzumu,” atklāj pavārs Džeimijs Olivers. “Man pret ēdiena izmešanu labākais ierocis ir zināšanas. Tas ir lieliski, ja varam pagatavot maltīti no tā, kas jau atrodas ledusskapī, un pielāgot recepti, vadoties pēc tā, kas ir pieejams, – tās ir ļoti vērtīgas prasmes. Ticiet man, nelieli eksperimenti ar sastāvdaļām var rezultēties pārsteidzošā maltītē un atklāt jaunas receptes,” stāsta Džeimijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu