Jauniešiem alkohols varētu būt kaitīgāks, nekā uzskatīts iepriekš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Puskailas sievietes pludmalē bauda alkoholiskos dzērienus un sauļojas.
Puskailas sievietes pludmalē bauda alkoholiskos dzērienus un sauļojas. Foto: pixabay.com

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka alkohols varētu būt kaitīgāks jauniešu veselībai, nekā uzskatīts iepriekš.

Lai arī vairākos pētījumos minēts, ka alkohola lietošana samērīgos daudzumos var pat atstāt labvēlīgu iespaidu uz cilvēka veselību, šā darba autori uzsver, ka pētījumos parasti aplūkoti cilvēki, kas ir vecāki par 50 gadiem. Tieši tāpēc šie pētījumi ir relatīvi, jo nav ņemti vērā cilvēki, kas miruši no alkohola lietošanas izraisītām veselības problēmām pirms 50 gadu vecuma.

Tas ir uztraucoši, jo vairāk nekā viena trešdaļa alkohola lietošanas izraisīto nāvju notiek 20 līdz 49 gadu vecumā, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Studies on Alcohol and Drugs”.

Ir skaidrs, ka mirušas personas nevar aptaujāt par viņu alkohola lietošanas paradumiem. Tie alkohola lietotāji, kas pārsnieguši 50 gadu vecumu, varētu vienkārši būt veselīgāki kopumā vai arī alkoholu lietot retāk nekā citi.

Šis atklājums pievienojas pētījumu kopai, kuros zinātnieki analizē alkohola lietošanas ietekmi uz cilvēka veselību. Piemēram, pagājušajā gadā globālā pētījumā zinātnieki secināja, ka alkohols veselībai ir kaitīgs pat minimālos daudzumos.

Jaunajā pētījumā zinātnieki izanalizēja informāciju no datubāzes, kurā apkopoti ASV iedzīvotāju nāves gadījumi, kas saistīti ar alkohola izraisītām problēmām, kā arī potenciālais zaudēto dzīves gadu skaits alkohola lietošanas dēļ. Datubāzē iekļautas 54 slimības, kas ir tieši vai netieši saistītas ar alkohola lietošanu, piemēram, aknu kaites un autoavārijas, kas izraisītas reibumā.

Pētnieki noskaidroja, ka no 2006. līdz 2010. gadam 36 procenti no nāvēm, kas iestājušās ar alkoholu saistītu iemeslu dēļ, iestājās cilvēkiem vecuma grupā no 20 līdz 49 gadiem, bet 35 procenti vecuma grupā pēc 65 gadiem.

Kopumā pētījums liecina, ka iepriekš zinātnieki nav pietiekami ņēmuši vērā visas vecuma grupas, pirms izdarījuši secinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu