Lielākā daļa aptaujāto par galveno valsts problēmu uzskata veselības un sociālo aizsardzību (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Daugavpils Reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļa
Daugavpils Reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļa Foto: Ivars Soikāns / LETA

Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka galvenā problēma Latvijā ir veselības un sociālās aprūpes sistēma, kā arī cenu kāpumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina 90.Eirobarometra aptauja.

Veselības un sociālās aprūpes sistēmu kā galveno problēmu norādījuši 42%, bet cenu kāpumu, inflāciju un dzīves dārdzību - 25%. Tikmēr pensiju sistēmu kā problēmu atzīmējuši 24% respondentu, bet nodokļu sistēmu - 23%, kam seko bezdarbs - 19%.

Kā būtiskākās problēmas ar ko saskaras Eiropas Savienība (ES), 47% Latvijas respondentu norādījuši imigrāciju, bet 26% - terorismu. Savukārt ES dalībvalstīs kopumā salīdzinoši visbiežāk kā galvenā problēma valstīs ir norādīts bezdarbs - 23%. Eiropieši kopumā kā savām valstīm svarīgas problēmas ir norādījuši imigrāciju - 21%, kā arī veselības un sociālās aprūpes sistēmu - 21%.

Latvijas pilsoņu apmierinātība ar dzīvi kopš 2017.gada rudens ir pieaugusi. Vairākums jeb 77% Latvijas pilsoņu norāda, ka kopumā ir apmierināti ar savu dzīvi un vērojams šī rādītāja pieaugums par astoņiem procentpunktiem. Tāds apmierinātības līmenis kopumā ir zemāks nekā vidēji ES, kur tas saglabājies vienlīdz augsts kā 2017.gada rudenī.

Arī 2018.gada nogalē 83% ES dalībvalstu pilsoņu kopumā ir ar savu dzīvi apmierināti. Baltijas valstu reģionā tikai Igaunijas pilsoņi jūtas kopumā ar savu dzīvi apmierinātāki nekā eiropieši vidēji. Salīdzinoši ar dzīvi visapmierinātākie ir pilsoņi Īrijā - 97%, kā arī Maltā - 96% un Zviedrijā - 96%.

Lūgti novērtēt situāciju dažādās sfērās, Latvijas pilsoņi kā kopumā labu ir novērtējuši finansiālo situāciju savā mājsaimniecībā - 69%, Eiropas ekonomisko situāciju - 64%, sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu Latvijā - 59% un personīgo nodarbinātības situāciju - 57%. Kā kopumā sliktu Latvijas pilsoņi ir novērtējuši Latvijas ekonomisko situāciju - 63%, nodarbinātības situāciju Latvijā - 60% un situāciju Latvijā kopumā - 51%.

Eiropieši, kā kopumā labu, ir novērtējuši finansiālo situāciju mājsaimniecībā - 72%, personīgo nodarbinātības situāciju - 60% un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu valstī - 53%. Savukārt kā kopumā sliktu ir novērtējuši nodarbinātības situāciju savās valstīs - 51%, situāciju savās valstīs kopumā - 48% un ekonomisko situāciju savās valstīs - 48%.

Savukārt pēdējā pusgada laikā nav būtiski mainījušās Latvijas pilsoņu prognozes par savu dzīvi kopumā turpmākajos divpadsmit mēnešos. 35% Latvijas pilsoņu domā, ka dzīve kopumā būs labāka, 5% pilsoņu domā, ka dzīve kopumā būs sliktāka, savukārt 56% pilsoņu domā, ka dzīve kopumā būs tāda pati.

Tajā pat laikā visu ES pilsoņu vidū 29% domā, ka dzīve kopumā turpmākajos divpadsmit mēnešos būs labāka, desmitā daļa jeb 10% domā, ka tā būs sliktāka, savukārt 58% ES pilsoņu domā, ka viņu dzīve kopumā turpmākajos divpadsmit mēnešos būs tāda pati.

Eirobarometra 90 aptauja Latvijā notika no 2018.gada 9. līdz 20.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1000 Latvijas pilsoņu vecumā no 15 gadiem. Aptauju Latvijā veica pētījumu un konsultāciju kompānija "Kantar TNS".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu