Zem Alkatrazas cietuma atrasti slepeni tuneļi un ēkas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Alkatrazas cietums
Alkatrazas cietums Foto: AP/Scanpix

Sanfrancisko līcī, ūdeņu un stāvu klinšu iekļauts, atrodas Alkatrazas cietums – vieta, kurā 20. gadsimta vidū tika ieslodzīti paši bīstamākie noziedznieki. Lai arī tiek uzskatīts, ka no šā cietuma nevienam nav izdevies izbēgt, tomēr jauns zinātnieku atklājums varētu liecināt par gluži pretējo.

Izdevumā “San Francisco Chronicle” rakstīts, ka katram Alkatrazas cietumā ieslodzītajam bija potenciāli pieejami slepeni tuneļi, kas varēja izvest tos brīvībā.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Near Surface Geophysics”, arheologi ziņo par dažādām struktūrām un artefaktiem, kas atrodas zem Alkatrazas cietuma pagalma. To skaitā ir pazemes ēkas, tuneļi un munīcijas noliktavas.

Vadoties pēc vēsturiskām kartēm, dokumentiem un fotogrāfijām, zinātnieki izmantoja lāzertehnoloģijas un radarus, lai noskaidrotu pazemes struktūru atrašanās vietu.

Pazemes struktūras, šķiet, izveidotas 19. gadsimta vidū, kad Alkatrazas sala tika izmantota militāriem mērķiem. Tās pašas īpašības, kas Alkatrazu vēlāk padarīja par ideālu cietuma atrašanās vietu, bija vilinošas arī militārām vajadzībām. Tur tika uzbūvētas ķieģeļu ēkas, kurās apmesties varēja 200 kareivji un ar līdzi atvestajām pārtikas rezervēm iztikt mēnešiem ilgi.

Tiesa, cietoksnis savas militārās funkcijas nepildīja ilgi. Pilsoņu kara laikā tas tika pārveidots par Rietumkrasta militāro cietumu, bet 20. gadsimta 30. gados valdība pārvērta to par federālo cietumu.

Lai ietaupītu naudu, sākotnējās ēkas un tuneļi netika nojaukti, bet atstāti neskarti, jauno ēku kompleksu uzbūvējot tiem pa virsu. Pašlaik arheologi plāno pazemes struktūras izpētīt sīkāk, saglabājot vēsturisko mantojumu.

Alkatrazas cietumu slēdza 1963. gadā, un pašlaik šī vieta ir populārs tūristu galamērķis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu