Eksperti uzskata, ka arī kailo "Monu Lizu” zīmējis Leonardo da Vinči (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zīmējums "Monna Vanna", ko, iespējams, radījis Leonardo da Vinči.
Zīmējums "Monna Vanna", ko, iespējams, radījis Leonardo da Vinči. Foto: Public Domain

Lai arī iepriekš tika uzskatīts, ka darbs "Monna Vanna" jeb kailā "Mona Liza” ir kāda Leonardo da Vinči skolnieka veikums, tomēr tuvāka tā izpēte varētu liecināt par pretējo, proti, ar ogli zīmēto sievietes tēlu radījis pats da Vinči.

Par spīti tam, ka ģeniālā mākslinieka stils ir ārkārtīgi unikāls, ir pārsteidzoši grūti noteikt viņa darbu autentiskumu. Pat darbu “Salvator Mundi”, kas 2017. gadā tika pārdots par 450 miljoniem dolāru, joprojām daži zinātnieki uzskata par cita autora darbu.

Tāpēc ir ļoti nozīmīgi, kad augsti vērtēti eksperti nolemj, ka kādu darbu radījusi Leonardo da Vinči roka. Tā ir noticis arī ar darbu "Monna Vanna" – kailas sievietes zīmējumu, ko Luvras muzeja eksperti tagad uzskata par da Vinči veikumu.

Kā vēsta aģentūra “AFP”, ogles zīmējums kopš 1862. gada atrodas Kondē muzeja kolekcijā Parīzes ziemeļos un sākotnēji tika uzskatīts par da Vinči darbu. Tikai 20. gadsimtā, kad to izpētīja renesanses eksperti, tika nolemts, ka to da Vinči studijā radījis kāds viņa skolnieks. Lai atzīmētu 550. gadadienu kopš mākslinieka nāves, pētnieki nolēma vēlreiz pievērsties šim darbam un reizi par visām reizēm noskaidrot tā izcelsmi.

Foto: Public Domain

Iepriekšējos pētījumos pierādīts, ka darbs patiesi radīts Leonardo da Vinči dzīves laikā, savukārt papīrs, uz kura zīmējums veikts, izgatavots teritorijā starp Florenci un Venēciju. Zīmējums atgādina da Vinči slaveno “Monu Lizu”, un pētnieki tagad uzskata, ka tā ir mākslinieka skice, pirms tika radīta zināmā eļļas glezna.

Jaunajā pētījumā zinātnieki rūpīgi izpētīja puskailās sievietes zīmējumu un atklāja, ka tā radītājs bijis kreilis. Zināms, ka Leonardo da Vinči tāds bija. Tiesa, lai arī dažas līnijas zīmējuma augšējā daļā ir vilcis labrocis, tomēr pārējā tā daļa zīmēta ar kreiso roku. Pirms tam zinātnieki ņēma vērā tikai šīs labroča izdarītās līnijas, neizpētot pārējā darba radīšanas stilu.

Foto: Public Domain

Tas, ka zīmējums radīts ar kreiso roku, zīmēšanas stils, tai skaitā Leonardo da Vinči izmantotā “sfumato” tehnika, kad tiek mīkstināta pāreja no vienas krāsas uz otru, ir labs pamats domāt, ka vismaz daļēji šī darba autors tiešām ir Leonardo da Vinči.

“Pastāv ļoti liela iespēja, ka Leonardo da Vinči uzzīmēja lielāko daļu šā darba. Tas ir ļoti kvalitatīvs zīmējums, ko radījusi ģeniāla roka,” izdevumam “AFP” atzina mākslas eksperti.

Iespējams, ka šī ir slavenās da Vinči gleznas “Mona Liza” skice.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu