Ietekmīgs ekonomists: Kapitālisms ir nopietni apdraudēts (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda galvenais ekonomists un Indijas Centrālās bankas vadītājs Ragurams Radžans brīdinājis, ka kapitālisms ir "nopietni apdraudēts", jo tas vairs nenodrošina visu nepieciešamo visām sociālajām grupām. Radžans intervijā britu raidorganizācijai BBC sacīja, ka brīdī, kad cilvēki nesaņem labumus, kas viņiem pienākas, sākas sacelšanās pret kapitālismu. 

Radžans norādīja, ka valstu valdības, kas ilgstoši ignorējušas sociālo nevienlīdzību, vairs nevar atļauties šādi rīkoties.

"Es uzskatu, ka kapitālisms ir nopietni apdraudēts, jo tas ir pārtraucis visiem dot labumus. Brīdī, kad tas notiek, var sākties sacelšanās."

Radžans pauž, ka agrāk cilvēku izglītībai nebija tik liela nozīme, kāda tā ir tagad. 

"Agrāk varēja iztikt ar pieticīgu izglītību. Taču šī situācija mainījās pēc 2008. gada krīzes, kad daudzviet sākās plaši taupības pasākumi. Tagad, lai kaut ko sasniegtu, liela loma ir izglītībai. Diemžēl daudzās sabiedrībās ir vērojama tendence, ka izglītības kvalitāte pasliktinās, pieaug noziedzība, un samazinās to cilvēku skaits, kas ir gatavi aktīvi un kvalitatīvi iesaistīties globālajā ekonomikā," saka Radžans. 

Ekonomists saka, ka pašlaik kapitālisms faktiski brūk, jo tas nenodrošina vienlīdzīgas tiesības. 

"Vienlīdzīgas iespējas un tiesības vairs netiek nodrošinātas, cilvēki nereti nonāk sprukās. Tādēļ arī rodas sociālistiski režīmi, kuros dominē uzskats, ka "tad, kad tu socializējies, tu vari būt produktīvs". Ir nepieciešams veselīgs balanss, kapitālismam ir jārada jaunas un vienlīdzīgas iespējas visiem," pauž Radžans. 

Radžans, kurš ir arī Čikāgas Universitātes profesors, norādīja, ka viens no kapitālisma apdraudējumiem ir dažādi limiti un ierobežojumi, kas tiek noteikti brīvās tirdzniecības jomā. 

"Ja tu uzstādi barjeras, rēķinies, ka dabūsi tās pretī. Kā gan var uzstādīt šķēršļus, ja mums ir svarīgi nodrošināt brīvu preču tirdzniecību?" retoriski jautā Radžans. 

Savukārt aģentūrā "Bloomberg" Radžans, runājot par populismu, saka, ka retos apstākļos tas var likt kapitālisma sistēmai strādāt labāk, taču šādi gadījumi notiek ļoti reti. 

"Populisti var iet pareizo ceļu, kas rada lielāku konkurenci, rada plašākas iespējas un novērš iespēju ekonomikai stagnēt. Viņi var iet nepareizo ceļu, kā tas notiek visbiežāk.

Pirms vēlēšanām izskan skaļi solījumi iedzīvotājiem palielināt ienākumus ne no kā, un sasniegt sava veida Nirvānu. Tomēr šāda sistēma nestrādā," saka Radžans. 

"Jūs noteikti jautāsiet, kāda loma demokrātijai ir kapitālismā? Demokrātija rada ķīli starp privāto sektoru un valdību, kas ir nepieciešams kvalitatīvas konkurences veicināšanai. Ja demokrātija nerada šo ķīli, tad veidojas korumpēta kapitālistu valsts. Paskatieties uz jebkuru komunistu valstu vadītājiem, kas sevi dēvē par kapitālistiem! Viņi nekādi nerūpējas par jelkādas konkurences veicināšanu," uzskata Radžans. 

Radžans tiek minēts kā viens no galvenajiem kandidātiem uz Anglijas Bankas vadītāja amatu, kurā pašlaik ir Marks Kārnijs. Iepriekš viņš ir Indijas bankas vadītājs, kā arī SVF galvenais ekonomists. 

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu