Mājās atgriezies Irākas kara laikā nozagtais Babilonas akmens bluķis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Babilonas akmens bluķis
Babilonas akmens bluķis Foto: AFP/EPA/Reuters/Scanpix

3000 gadu senais Babilonas akmens bluķis, kurš tika konfiscēts Hītrovas lidostā un tagad atgriezies Irākā, ir darināts Babilonas valdnieka Nebukadnecara I valdīšanas laikā. Līdz ar oficiālu informāciju, uz bluķa arī iegravēts lāsts, kas nāks pār to, kurš uzdrošināsies šo bluķi iznīcināt.

Kā vēsta ārvalstu mediji, akmens bluķis ar Babilonas valdnieka oficiālu dokumentu no Vidējiem Austrumiem tika izvests nelegāli, tomēr 2012. gadā robežu kontrolei to izdevās konfiscēt.

Eksperti uzskata, ka antīkais akmens, pēc tā nozagšanas no arheoloģisko izrakumu vietas Irākā, tika transportēts pārdošanai senlietu tirgū. Babilonas valdnieka Nebukadnecara I valdīšanas laikā (aptuveni 1126. līdz 1103. gads pirms mūsu ēras) izgatavotais akmens bluķis ir simtiem tūkstošu Lielbritānijas mārciņu vērts.

Dokumentos krava bija reģistrēta kā Turcijā darināts “izkalts akmens”, tomēr robežsargiem radās aizdomas, tāpēc viņi nekavējoties sazinājās ar Lielbritānijas muzeju, kas vēlāk apstiprināja akmens bluķa patieso izcelsmi.

Pēc tam, kad eksperti akmens bluķi identificēja, tas tika oficiāli nodots Irākas vēstniecībai.

Uz aptuveni 30 centimetrus augstā akmens bluķa ir iegravēts dāvanu saraksts, ko valdnieks ir pasniedzis saviem pavalstniekiem, mēness un saules dievu atainojumi, kā arī draudi tam, kurš šo akmeni iznīcinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu