"Rīgas satiksme" pagaidām nekomentē pārmetumus par iespējamo dalību kartelī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete un SIA "Rīgas satiksme" pašapkalpošanās biļešu automāts e-talonu iegādei sabiedriskajā transportā, kurā var norēķināties tikai ar bankas kartēm.
Sieviete un SIA "Rīgas satiksme" pašapkalpošanās biļešu automāts e-talonu iegādei sabiedriskajā transportā, kurā var norēķināties tikai ar bankas kartēm. Foto: Ieva Lūka/LETA

SIA "Rīgas satiksme" pagaidām nekomentē Konkurences padomes pārmetumus par iespējamo dalību kartelī.

Kā aģentūrai LETA norādīja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča, "Rīgas satiksme" ir saņēmusi KP vēstuli un noteiktajā termiņā to izvērtēs, lai varētu paust savu viedokli un pretargumentus.

Papildus viņa uzsvēra, ka nekāds lēmums no KP puses nav pieņemts un pati lietas izskatīšana notiks aprīļa sākumā, kur tad arī uzņēmums paudīs savu viedokli.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" paudis, ka viņam ir ārkārtīgi grūti saprast, "kādā veidā vispār iespējams runāt par "Rīgas satiksmi" un karteļa veidošanu". "Manuprāt, šīs aktivitātes no Konkurences padomes puses ir absolūta politika un robežojas ar kaitniecību," tā uzskata pilsētas mērs.

Kā ziņots, KP konstatējusi, ka pašvaldības "Rīgas satiksme", iespējams, piedalījusies karteļa veidošanā tā dēvētajā "nanoūdens lietā".

KP informējusi "Rīgas satiksmi" un vairākus tirgus dalībniekus par iegūtajiem pierādījumiem, kas liecina par iespējamu aizliegtu vienošanos divās cenu aptaujās par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi pašvaldības uzņēmumā.

Faktu vēstule ar iestādes konstatētajiem pierādījumiem ir noslēdzošā lietas izpētes stadija pirms lēmuma pieņemšanas.

Kā skaidro KP, cenu aptaujas rīkotas 2012. un 2014.gadā par kopējo līgumsummu vairāk nekā 800 000 eiro. KP rīcībā esošā informācija norāda uz to, ka pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus, vienojās par plānoto uzvarētāju, kā arī veica citas saskaņotas darbības piedāvājumu sagatavošanā un iesniegšanā, kas atbilst aizliegtas vienošanās pazīmēm.

Iegūtā informācija liecina, ka arī pasūtītājs - "Rīgas satiksme" - piedalījās aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, un bija informēts gan par aizsega piedāvājumu iesniegšanu, gan iepriekš noteiktu uzvarētāju.

Faktu vēstulē KP iepazīstina lietas dalībniekus ar iestādes iegūtajiem pierādījumiem. Tā esot standarta procedūra neilgi pirms KP lēmuma pieņemšanas. Šajā izmeklēšanas stadijā lietas dalībnieki ir tiesīgi iepazīties ar lietas materiāliem, izteikt savu viedokli un iesniegt iestādei papildu informāciju.

Ja KP konstatētie fakti apstiprinās, lietas dalībnieku rīcībā var tikt konstatēts Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma pārkāpums. Par šādu konkurences kropļošanu uzņēmumiem var tikt piemērots naudas sods līdz 10% no to iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

KP atgādina, ka faktu vēstules nosūtīšana lietas dalībniekiem neapstiprina pārkāpuma esamību un neatspoguļo galējo izpētes rezultātu.

Tāpat ziņots, ka "Rīgas satiksmes" "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt šī gada 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais uzņēmuma darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska. Šajā krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Tāpat Valsts policijas (VP) lietvedībā atrodas vēl viens izdalīts kriminālprocess "nanoūdens lietā", kurā figurē divas personas, kurām piemērots statuss - "persona, pret kuru sākts kriminālprocess".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu