Dzīve kā veļasmašīnā – ieskaties Tokijas “kapsulas” dzīvoklī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Houzz/Publicitātes foto

Dzīve pasaules lielākajās metropolēs nemaz nav tik pasakaina, kā varētu šķist, – dzīvojot plecu pie pleca ar vēl miljoniem citu pilsētas iedzīvotāju, pilsētā fundamentāli trūkst dzīvojamās telpas, tāpēc vairums pilsētnieku ir spiesti dzīvot sīkos dzīvoklīšos. Viens no uzskatāmākajiem piemēriem ir Japānas galvaspilsēta, kurā tūkstošiem iedzīvotāju dzīvo miniatūros vienistabas dzīvokļos – viens no piemēriem ir 30 gadus vecā dizainera Šintaro Tanakas dzīvoklis Tokijā.

Grafikas dizainers Šintaro Tanaka ir viens no tiem Tokijas iedzīvotājiem, kas spiesti dzīvot šaurībā, taču par to nebūt negaužas. Tanaka dzīvo Tokijas slavenajā iepirkšanās rajonā – Ginzas centrā, kur arī atrodas viņa darba vieta, vēsta amerikāņu izdevums “Houzz.com”. Miniatūrais dzīvoklis ir ierīkots kapsulas dzīvokļu ēkā jeb tornī, kur atrodas desmitiem citu šādu dzīvoklīšu.

 

Meklējot dzīvokli tuvāk darbam Ginzas rajonā, Tanaka uzgāja savādā paskata torni un nu tajā mitinās jau otro gadu. “Skats, atmosfēra, šaurība, iespaidīgā āriene... Man patīk viss, kas atrodas šajā ēkā. Es zināju par šo ēku pirms tam, taču, kad uzzināju, ka tajā varu arī dzīvot, acumirklī iemīlējos kapsulu ēkā vēl vairāk,” atklāj miniatūrā dzīvokļa īpašnieks Šintaro Tanaka.

 

Tanakas dzīvoklis ir tikai deviņus kvadrātmetrus plašs, tāpēc dizaineram bija izaicinājums radīt pēc iespējas daudzfunkcionālākas mēbeles, kas neaizņems daudz vietas. Tāpat interesants ir apgaismojuma risinājums – Tanaka savu dzīvokli ir aprīkojis ar Sony LED spuldzi, kas apvieno gan mūzikas atskaņotāja, gan gaismas avota funkcijas, turklāt to var ieskrūvēt jebkurā rozetē.

 

Vēl viens izaicinājums šaurajā dzīvoklī – mantu glabāšana. Tā kā dzīvoklī nav koridora un skapja, dzīvokļa īpašnieks savus apavus glabā ledusskapī un pārtiku pērk tikai brīžos, kad tā ir nepieciešama. Savukārt apģērbs ir sakarināts zem rakstāmgalda.

 

Vannasistaba šajā dzīvoklī sastāv no apvienotās vannas, kas aizņem visu teju divus kvadrātmetrus plašo telpu. Apvienotās vannas ir visai bieži sastopams agregāts – vanna sastāv no izlietnes, tualetes poda un dušas – visas sastāvdaļas ir pievienotas vienam ūdensvadam, bet grīdā ir iebūvēta notekcaurule. Tā kā Tanakas dzīvoklī nav karstā ūdens, japānis dodas mazgāties uz ēkas kopējo dušas telpu.

 

2006. gadā Tanakas kapsulu dzīvokļu ēka, Nakaginas kapsulu tornis, tika iekļauta Japānas modernās arhitektūras sarakstā. Tas nozīmē, ka šī ēka ir nozīmīgs Japānas kultūras arhitektūras piemineklis. Ēka sastāv no 11 un 13 stāvus augstiem torņiem, kurus kopumā veido 140 kapsulas jeb miniatūri dzīvoklīši. Lai gan šīs ēkas ir uzskatāmas par pieminekļiem, Tokijas pašvaldība cer tās kādu dienu demontēt – ēkai ir vairākas tehniskas problēmas kanalizācijā, ventilācijā, sūces fasādē un arī konstrukcija satur azbestu.

 
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu