Saūda Arābija "noraida un nosoda" ASV lēmumu Golānas augstieņu lietā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saūda Arābija pirmdien nosodīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Golānas augstienes par Izraēlas teritoriju, norādot, ka ar šo soli tiek pārkāptas starptautiskās tiesības.

"Saūda Arābija pauž kategorisku noraidījumu un nosodījumu ASV administrācijas deklarācijai, ka tā atzīst Izraēlas suverenitāti pār okupētajām Sīrijas Golānas augstienēm," teikts paziņojumā, kuru izplatījusi Saūda Arābijas oficiālā ziņu aģentūra.

Saūda Arābija ir svarīgs ASV sabiedrotais arābu pasaulē, turklāt līdz ar Trampa inaugurāciju Vašingtonas un Rijādas attiecības pastāvīgi kļuvušas siltākas.

Tramps pirmdien Vašingtonā parakstījis rīkojumu, ar kuru tiek atzīta Izraēlas suverenitāte pār okupētajām Golānas augstienēm.

Izraēla lielāko daļu no Sīrijai piederošajām Golānas augstienēm ieņēma 1967.gada karā un vēlāk okupēto teritoriju anektēja, taču starptautiskā sabiedrība aneksiju joprojām nav atzinusi.

Jau tad, kad Tramps ceturtdien tviterī paziņoja, ka ASV vajadzētu pilnībā atzīt Izraēlas suverenitāti pār Golānas augstienēm, iecere izsauca plašu nosodījumu, kā arī daudzu valstu, arī Eiropas Savienības, apliecinājumus, ka tās Golānas augstienes arī turpmāk uzskatīs par okupētām teritorijām.

Trampa lēmums ir pretrunā ar ANO Drošības padomes rezolūcijām un vairāk nekā pusgadsimtu ievērotajām ASV ārpolitikas nostādnēm, ka Golānas augstienes ir okupētas teritorijas, kuru nākotne ir jāizšķir sarunās ar Sīriju vispārēja miera līguma ietvaros.

Uz okupēto un anektēto teritorija atdošanu uzstāj gan Damaskas valdība, gan Sīrijas opozīcija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu