SVT: "Swedbank" bija saistīta ar "Panamas dokumentu" lietā iesaistītajām firmām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT trešdienas rītā nākusi klajā ar jaunu informāciju saistībā ar “Swedbank”, kas apsūdzēta naudas atmazgāšanā. SVT vēsta, ka bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts bija to cilvēku vidū, kas saņēmis aizdomīgus maksājumus no zviedru bankas. “Swedbank” pārstāvji norādījuši, ka aktīvi iesaistās izmeklēšanas procesā.

SVT jaunie atklājumi liek secināt, ka skandāls varētu būt plašāks, nekā sākotnēji domāts. Februārī tika ziņots par bankā notikušiem aizdomīgiem darījumiem vairāk nekā 10 miljardu dolāru vērtībā, kas saistīti ar “Danske Bank” Igaunijas filiāles lietu, vēlāk atklāta arī bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča saistība ar “Swedbank” pakalpojumu izmantošanu.

“Swedbank” pārstāvis Garbriels Franks Rodo paziņoja, ka “bankai ir ierobežotas iespējas sniegt slepenu un konfidenciālu informāciju par to, kā notiek izmeklēšana ar ASV varasiestādēm. “Swedbank” ar izmeklēšanas iestādēm sadarbojas un aktīvi komunicē, sniedzot izmeklētājiem visu nepieciešamo informāciju”.

Ceturtdien gaidāma bankas akcionāru ikgadējā tikšanās. Šogad to aizēno iespējamās naudas atmazgāšanas skandāls, kas daudziem akcionāriem radījis daudz jautājumu, it īpaši par bankas vadītājas Birgites Bonesenas rīcību. Vairāki akcionāri uzskata, ka viņa apzināti maldinājusi sabiedrību sakot, ka iepriekš neko nav zinājusi par naudas atmazgāšanas aktivitātēm.

Trešdien publicētā SVT informācija liecina, ka “Swedbank” ir maldinājusi ASV varasiestādes, kas izmeklēja tā dēvēto “Panamas dokumentu” skandālu 2016. gadā. Zviedru medijs pieļauj, ka 2016. gada aprīlī ASV Valsts Departamenta Finanšu nodaļas pārstāvji nosūtījuši vēstuli “Swedbank”, aicinot ziņot par visām transakcijām, kas saistītas ar “Mossack Fonseca”.

Šobrīd kļuvis zināms, ka “Swedbank” apkalpoja vairāk nekā 100 uzņēmumus, kas saistīti ar Panamas naudas atmazgāšanā iesaistīto juridisko uzņēmumu “Mossack Fonseca”. Banka ASV varasistādēm nav sniegusi informāciju par tām.

Kopš 20. februāra, kad kļuva zināms par bankas iespējamo iesaisti netīros darījumos, “Swedbank” akciju vērtība ir kritusies par vairāk nekā 17 procentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu