"Monsanto" jāmaksā pensionāram $81 miljons par vēža izraisīšanu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edvīns Hardemens ar sievu
Edvīns Hardemens ar sievu Foto: AFP/SCANPIX

ASV zvērināto tiesa trešdien nolēma, ka agroķīmijas uzņēmumam "Monsanto" ir jāsamaksā 81 miljons ASV dolāru amerikāņu pensionāram, kura saslimšanu ar vēzi ir veicinājis šā uzņēmuma ražotais herbicīds "Roundup".

Zvērināto tiesa Sanfrancisko pilsētā konstatēja, ka šī firma bijusi "nolaidīga, neizrādot saprātīgu piesardzību", lai brīdinātu par šā produkta riskiem.

Tiesa nosprieda, ka "Monsanto" vajag samaksāt 70 gadus vecajam Edvīnam Hardemenam 75 miljonus dolāru kā atlīdzību par kaitējumu, 5,6 miljonus dolāru kā kompensāciju un 200 000 dolāru par ārstēšanās izdevumiem.

Zvērināto tiesa arī konstatēja, ka "Roundup" dizains bija ar defektiem un ka šim produktam nebija pietiekamu brīdinājumu par potenciālu risku.

Tā pati zvērināto tiesa 19.martā konstatēja, ka Hardemena pakļautība "Roundup" iedarbībai, viņam 25 gadus smidzinot šo herbicīdu savā īpašumā, bija "būtisks faktors" viņa saslimšanā ar ne-Hodžkina limfomu. "Roundup" svarīga sastāvdaļa ir pretrunīgi vērtētā ķimikālija glifosāts.

Šī lieta tiek uzskatīta par "avangardu" vairāk nekā 11 200 ar "Roundup" saistīto lietu ASV. Sanfrancisko tiesā, kas izskata Hardemena lietu, ir apvienotas vairāk nekā 760 šādas lietas.

ASV uzņēmums "Monsanto", kuru pērn pārņēma Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija "Bayer", ir konsekventi noliedzis, ka šis herbicīds izraisa vēzi.

"Monsanto" apstrīd ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) Starptautiskās vēža pētījumu aģentūras 2015.gada atzinumu, ar kuru glifosāts ir klasificēts kā "iespējams kancerogēns".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu