"Swedbank": Zviedrijas Ekonomikas policija nesāks izmeklēšanu pret banku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zviedrijas Ekonomikas policija pēc investīciju kompānijas "Hermitage Capital Management" līdzdibinātāja un vadītāja Bila Braudera iesnieguma nesāks izmeklēšanu pret "Swedbank" par naudas atmazgāšanas iespējamību, informē bankas pārstāvji Latvijā.

"Swedbank" pārstāvji apstiprināja, ka Ekonomikas policija pirmdien pieņēmusi lēmumu noraidīt Braudera iesniegumu.

"Saskaņā ar Zviedrijas Ekonomikas policijas paziņojumu, nav pamata uzskatīt, ka ir veikts noziedzīgs nodarījums. Tikai neliela daļa no iesniegtās informācijas attiecināma uz pārskaitījumiem "Swedbank" Zviedrijas kontos, turklāt šie pārskaitījumi notikuši laika posmā no 2006.gada līdz 2012.gadam, tāpēc vērtējami atbilstoši tā laika likumdošanai. Jaunie, stingrākie kritēriji naudas atmazgāšanas likumos stājās spēkā tikai 2014.gadā. Tas nozīmē, ka pārskaitījumi, kas notikuši pagātnē, nevar tikt vērtēti pēc šodienas kritērijiem," skaidroja bankā.

Vienlaikus "Swedbank" pārstāvji norādīja, ka banka sadarbojas ar visām uzraugošajām iestādēm un netraucē to darbam veikt izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka iepriekš Brauders iesniedzis vairākas sūdzības vairākās valstīs, tostarp Igaunijā, kurā vaino naudas atmazgāšanā "Danske Bank" un "Nordea".

Brauders kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

2013.gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem.

Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu