Lietuva izmeklē iespējamu krāpšanas shēmu divo miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) pirmdien paziņojis, ka veic izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka virkne veikalu vairākās Lietuvas pilsētās, kuros tiek tirgoti Ķīnā ražoti apģērbi, apavi un galantērijas preces, nav deklarējuši ieņēmumus divu miljonu eiro apmērā un valsts budžetā nav nomaksājuši peļņas nodokli un pievienotās vērtības nodokli vairāk nekā 600 000 eiro apmērā.

Dienests šai sakarā sācis trīs izmeklēšanas. Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi FNTT pārstāve Rūta Andrjuškaite, nav konstatēts, ka šie gadījumi būtu savstarpēji saistīti, bet tajos saskatāmas līdzīgas iezīmes.

FNTT Viļņas apgabala pārvaldes darbinieki veic izmeklēšanu par astoņiem veikaliem, kas nomājuši telpas dažādās pilsētās. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka divi Ķīnas pilsoņi, kam Lietuvā izdotas uzturēšanās atļaujas, izstrādājuši sarežģītu tirdzniecības mehānismu, lai slēptu ieņēmumus, kas gūti viņiem piederošajos veikalos.

Saskaņā ar sākotnējiem izmeklēšanas datiem pircēji par iegādātajām precēm varējuši norēķināties gan skaidrā naudā, gan ar bankas karti, bet otrajā gadījumā aizdomās turētie noformējuši fiktīvus grāmatvedības dokumentus, kas apliecina, ka pircējs vēlāk preci it kā atdevis atpakaļ un par to saņēmis naudu, taču patiesībā šo naudu paturējuši viņi paši. Domājams, ka neuzskaitītā skaidrā nauda ar vairāku starpnieku palīdzību savākta un apmainīta pret kriptovalūtu, kas savukārt izmantota, lai norēķinātos par Ķīnā iepirktajām precēm.

Ķīnas ražojumi Lietuvā ievesti no Polijas un Ungārijas. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka, noformējot pirkuma dokumentus, nav uzrādīta patiesā šo preču vērtība. Šobrīd lēsts, ka divu gadu laikā nelegālās tirdzniecības apgrozījums varēja sasniegt aptuveni 1,2 miljonus eiro.

FNTT Viļņas apgabala pārvaldes izmeklētāji sadarbībā ar kolēģiem citās pilsētās veikuši 19 kratīšanas, atsavinot svarīgus dokumentus. Atrasti arī 120 000 eiro un 40 000 ASV dolāru skaidrā naudā. Aizturētas divas personas, kas gatavojušās neuzskaitīto naudu 45 000 eiro apmērā apmainīt pret kriptovalūtu.

Aizdomās par krāpniecību, naudas atmazgāšanu, dokumentu un grāmatvedības datu viltošanu un citām noziedzīgām darbībām šobrīd tiek turētas četras personas, kurām kā drošības līdzeklis noteikta parakstīšanās par neizbraukšanu, drošības nauda un dokumentu atsavināšana.

FNTT Kauņas apgabala pārvalde veic pirmstiesas izmeklēšanu par kādu veikalu Marijampolē, kas pieder Klaipēdā reģistrētai kompānijai. Izmeklēšanas dati liecina, ka šīs kompānijas vadītājs stingri kontrolējis katras dienas pirkumus, bet grāmatvedības datos vienā dienā vidēji nav atspoguļota summa, kas gandrīz trīskārt pārsniedz oficiāli uzrādīto. Triju gadu laikā, iespējams, noslēpti ieņēmumi vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Veikala darbiniecēm arī maksāta aplokšņu alga par telpu tīrīšanu, par ko viņas varējušas iegādāties veikalā esošās preces, kas arī nav uzrādītas grāmatvedības datos.

FNTT Klaipēdas apgabala pārvaldes izmeklētāji atklājuši, kad divi veikali Klaipēdā un Mažeiķos slēpuši ieņēmumus par gandrīz pusi pārdoto preču. Konstatēts, ka pircējiem, kas maksājuši ar karti, nav izdoti kases čeki, savukārt tiem, kuri par pirkumu norēķinājušies skaidrā naudā, izdots čeks, ka viņi it kā maksājuši ar karti. Domājams, ka šādu manipulāciju ceļā izdevies noslēpt ieņēmumus aptuveni pusmiljona eiro apmērā.

Šo veikalu īpašnieki stingri kontrolējuši ikvienu pirkumu. Kā norāda FNTT, veikalos ierīkotās novērošanas kameras bijušas domātas ne tik daudz preču apsargāšanai, cik kases aparātu uzraudzīšanai, raugoties, lai pārdevējas uzskaitītu tikai pusi no visām precēm. Kratīšanā vienā no Klaipēdas veikaliem atklāta slēptuve, kur glabāta grāmatvedības datos neuzrādītā nauda. Kratīšanu laikā atrasti un atsavināti 35 000 eiro skaidrā naudā

Izmeklēšanu vada Viļņas, Kauņas un Klaipēdas apgabalu prokuratūras. Iespējams, ka nenomaksāto nodokļu summa var izrādīties vēl lielāka un aizdomās turēto loks - plašāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu