Tramps dižojas, ka esot padarījis NATO stiprāku (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka viņš ir stiprinājis NATO, uzstājot uz dalībvalstu militāro izdevumu palielināšanu, kuras esot izmantojušas ASV dāsnumu.

"Ir panākts milzu progress, un NATO ir daudz stiprāka," Tramps sacīja reportieriem Baltajā namā, kur viņš tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu pirms NATO ārlietu ministru sanāksmes, kas trešdien un ceturtdien notiks Vašingtonā par godu alianses 70. gadskārtai.

Tramps sacīja, ka dalībvalstu izdevumi ir pacēlušies kā "kosmosa kuģis", bet pirms viņa prezidentūras tiek esot slīdējuši uz leju kā "amerikāņu kalniņos".

"Cilvēki maksā, un es esmu ļoti priecīgs," teica Tramps.

Tramps ilgi bija sūrojies par NATO, apsūdzot citas alianses dalībvalstis Rietumos, ka tās tērē pārāk maz aizsardzībai un uzskata par pašsaprotamu, ka var paļauties uz ASV aizsardzības vairogu.

Trampa administrācija ir bijusi sevišķi neapmierināta ar to, ka Eiropas lielākā ekonomika Vācija netiecas pildīt NATO dalībvalstu 2014.gada solījumu tērēt aizsardzībai 2% no sava iekšzemes kopprodukta (IKP).

NATO vadītājs Stoltenbergs ir atbalstījis Trampa prasības militāro izdevumu mērķa rādītāju jautājumā.

ASV prezidents otrdien apstiprināja, ka no 2016.gada līdz nākamā gada beigām pārējās 28 NATO dalībvalstis ir palielinājušas militāros izdevumus "par vēl 100 miljardiem ASV dolāru līdz 2020.gadam".

"NATO ir stipra alianse, bet, lai mēs arī turpmāk būtu stipra alianse, mums ir jābūt godīgiem. Un tāpēc alianses dalībvalstīm ir vairāk jāiegulda aizsardzībā. Jūs esat paudis spēcīgu vēstījumu par to, un jūsu vēstījumam ir bijusi ietekme," sacīja Stoltenbergs atbildē Trampam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu