EK ierosina pret Poliju kārtējo pārkāpuma procedūru saistībā ar tiesu reformām (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EK viceprezidents Franss Timmermanss
EK viceprezidents Franss Timmermanss Foto: AP/Scanpix

Saistībā ar pretrunīgi vērtēto Polijas tiesu sistēmas reformu Eiropas Komisija (EK) trešdien uzsākusi jaunu pārkāpuma procedūru pret Varšavu, apgalvojot, ka jaunieviestā disciplinārās uzraudzības sistēma apdraud tiesnešu neatkarību.

EK norādījusi, ka jaunā sistēma ļaujot tiesnešus sodīt tikai par to, ka tie neatkarīgi veic savus darba pienākumus.

Polijas konservatīvā valdība atrodas jau ilgstošā konfliktā ar Briseli, ko izraisījusi plašā tiesu sistēmas reforma, kas, kā norāda Varšava, esot nepieciešama, lai novērstu korupciju un darba neefektivitāti tiesās, kuras joprojām nav atbrīvojušās no komunistiskā režīma mantojuma.

Jau 2017.gada nogalē EK spēra bezprecedenta soli, iedarbinot Eiropas Savienības (ES) līguma 7.pantu, tādējādi cenšoties pastiprināt spiedienu uz Poliju, lai panāktu tās atteikšanos no pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām.

Brisele apgalvo, ka Polijas īstenotās tiesu sistēmas reformas radot "sistemātiskus draudus" demokrātijas principiem un likuma varai.

Savukārt pagājušā gada jūlijā EK ierosināja pārkāpuma procedūru saistībā ar Polijas Augstākās tiesas reformām.

EK viceprezidents Franss Timmermanss norādīja, ka jaunā pārkāpuma procedūra attiecas uz tiesnešu disciplinārās uzraudzības noteikumiem, kas pakļauj tiesas izpildvaras politiskai kontrolei.

Timmermans piebilda, ka disciplinārās lietas tiekot ievadītas pret tiesnešiem, kas iesaistījušies publiskajās debatēs par tiesu sistēmas reformām, kā arī pret tiem, kas pieprasījuši ES Tiesas atzinumus.

"Viss tas acīmredzami atstāj stindzinošu iespaidu un tiesnešu darbību, un tas nav savienojams ar ES Tiesas izteiktajām prasībām nodrošināt tiesnešu neatkarību," uzsvēra EK viceprezidents.

EK nosūtījusi Varšavai oficiālu brīdinājuma vēstuli par jaunās tiesnešu disciplinārās uzraudzības sistēmas nepilnībām, un Polijas valdībai tagad ir divi mēnešu, lai atbildētu uz Briseles iebildumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu