Japānas zonde "Hayabusa2" radījusi krāteri asteroīdā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Japānas kosmosa aģentūra JAXA piektdien paziņoja, ka tās kosmosa zonde "Hayabusa2" pirmo reizi radījusi krāteri asteroīdā, lai iegūtu paraugus, kas var sniegt pavedienus par Saules sistēmas izcelšanos.

"Hayabusa2" nometa uz asteroīdu "Ryugu" mazu sprāgstošu kasti, kas raidīja uz asteroīdu beisbola bumbas lieluma vara bumbu. JAXA apstiprināja, ka asteroīdā izsists krāteris, no kura pacēlušās daļiņas vairāku metru augstumā.

"Hayabusa2" savāks materiālus no krātera, kas nav tikuši pakļauti Saules un kosmosa starojumam. Zinātnieki cer, ka tas viņiem palīdzēs izprast Saules sistēmas vēsturi, jo asteroīdi ir tās veidošanās atliekas.

Foto: AFP/SCANPIX

Līdz šim šādi paraugi nav tikuši savākti. 2005.gadā NASA zonde novēroja komētas fragmentus, taču tos nesavāca.

"Hayabusa2" uzturas asteroīda tuvumā kopš pagājušā jūnija.

"Hayabusa2" bija nepieciešami vairāk nekā trīs gadi, lai sasniegtu "Ryugu", un zonde vēlāk pati mēģinās nosēsties uz asteroīda, lai savāktu paraugus un nogādātu tos atpakaļ uz Zemes.

Zinātnieki cer atrast organisko materiālu un ūdens pēdas, kas varētu dot atbildes uz jautājumiem par dzīvību, tostarp par to, vai materiāli no kosmosa palīdzējuši rasties dzīvībai uz Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu