Rīgas dome Aldara parka pārbūves pirmajai kārtai iecerējusi atvēlēt vairāk nekā 650 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Riteņbraucēju joslas apzīmējums.
Riteņbraucēju joslas apzīmējums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja šodien atbalstīja ieceri no domes infrastruktūras fonda 650 754 eiro novirzīt Aldara parka pārbūvei, noskaidroja domē.

Par minēto summu līdz nākamā gada vidum parkā plānots izveidot inženiertīklu pieslēgumus, izbūvēt labierīcības un labiekārtot teritoriju ap veloparku.

Parka attīstību pašvaldība vēlas gan tematiski, gan fiziski saistīt ar blakus esošajiem objektiem, saglabājot vietējo dabas mantojumu, labiekārtojot apzaļumotās teritorijas un uzlabojot pārvietošanās iespējas.

Parka rekonstrukciju paredzēts veikt vairākās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēta veloparka izveide, otrajā - komunikāciju izbūve un teritorijas labiekārtošana, bet trešajā kārtā - mākslīgo pilsdrupu atjaunošana un pārējās parka teritorijas izbūve.

Teritorijas labiekārtošanas ieceri atzinīgi vērtē arī Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja. Pēc viņas paustā, patlaban Sarkandaugavas iedzīvotājiem nav publiski labiekārtotas teritorijas, kur atpūsties un pavadīt laiku ar ģimeni un bērniem. Viņasprāt, parka atjaunošanas varētu iezīmēt arī plašākas teritorijas labiekārtošanu, kas nākotnē veicinās iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Aldara parka pārbūves metu konkurss noritēja 2016.gadā un konkursa uzvarētājs veica arī parka pārbūves būvprojekta izstrādi. Konkursā uzvarēja pilnsabiedrība "Re-Arta" un projektēšanas izmaksas bija 73 520 eiro. Aģentūras LETA arhīvā atrodamā informācija liecina, ka kopējās parka atjaunošanas izmaksas ir aptuveni 2,95 miljoni eiro.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka "Re-Arta" dibināta 2014.gadā un to veido SIA "Baltex Group" un SIA "Arh Stadija". Tās apgrozījums 2018.gadā bija 121 582 eiro, bet peļņa - 643 eiro.

Uzņēmuma izveidotais pārbūves projekta paredz izveidot pieejamu, dažādām vietējo iedzīvotāju grupām piemērotu un daudzveidīgu vidi atpūtai, fiziskām aktivitātēm, kā arī kultūras pasākumu norisei. Pārbūves gaitā paredzēta mākslīgo pilsdrupu un kādreizējās ūdenstilpnes funkcionalitātes risinājumu izstrāde, dārznieka mājas un labierīcību izbūve, kā arī brīvdabas amfiteātra un vietas vasaras kafejnīcai izveide.

Tāpat tiks nodrošināti labiekārtojuma elementi un vides pieejamības risinājumiem, kā arī apstādījumu veidošanai un nodrošināšanai. Paredzēts risināt arī nožogojuma jautājumu, ņemot vērā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Dauderi" nodaļas teritoriju un dzelzceļa sliedes.

Galējo lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņems Rīgas dome.

Aldara parks ir viens no vecākajiem parkiem Rīgā, kas veidots 19.gadsimta beigās kā alus darītavas īpašnieka savrupmājas dārzs ar dīķi un mākslīgajām pilsdrupām. 20.gadsimta trīsdesmitajos gados parks tika pārbūvēts un izmantots valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa vajadzībām, bet pēc Otrā Pasaules kara parks kļuva par publiski pieejamu teritoriju.

Parkā atrodas vietējas nozīmes aizsargājamie kultūras pieminekļi "Valdšleshena alus darītava", "Savrupmāja", kā arī "Mākslīgās pilsdrupas ar parku".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu