Brigmanis: Par pašvaldību apvienošanu vajadzētu aptaujāt pašus iedzīvotājus (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
LZS pašreizējais priekšsēdētājs Augusts Brigmanis
LZS pašreizējais priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Foto: Ieva Leiniša / LETA

Būtu pareizi, ka administratīvi teritoriālās reformas gaitā par pašvaldību apvienošanu notiktu referendumi un iedzīvotāju aptaujas, bet tai pašā laikā būtu naivi cerēt, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs šos iedzīvotāju paustos viedokļus ņems vērā, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" izteicies Zaļo un zemnieku savienībā ietilpstošās Latvijas Zemnieku savienības (LZS) pašreizējais priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš ir pārliecināts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ar administratīvi teritoriālo reformu grib iegriezt LZS pozīcijām laukos. "Visas viņa uzstāšanās ir vērstas uz to, ka viņš ir pateicis reformas c), d), e) punktus - samazināsim trīsreiz pašvaldību skaitu. Bet viņš ne reizi nav pateicis a) un b) punktus - ko no reformas iegūs pašvaldībās dzīvojošais cilvēks! Pozitīvā redzējuma un piedāvājuma nav, ko iegūs šo apvienoto pašvaldību iedzīvotāji," vērtē Brigmanis.

Viņa skatījumā, patlaban vispār notiek valdības cīkstēšanās ar pašvaldībām - valdības partijas pašvaldībās nav pie varas, un šīs valdības partijas cer, samazinot pašvaldību skaitu, kļūt par politiskiem ieguvējiem tajās.

"Otrkārt, valdība cer, ka atdos pašvaldībām visus ceļus apsaimniekošanā, bet vienlaikus palielinās pašvaldību iemaksas valsts budžetā. Es domāju, ka pašvaldībām ir pašām jāpiedāvā ministrijai savs redzējums par apvienošanās perspektīvām - lai tas notiktu iedzīvotājam labvēlīgākajā veidā. Būtu pareizi, ka notiktu referendumi un aptaujas par pašvaldību apvienošanos, bet, protams, ir muļķīgi uzskatīt, ka Pūce ņems galvā šo aptauju rezultātus," intervijā laikrakstam pauž ilggadējais politiķis.

Vienlaikus viņš atzīst, ka patlaban valdības un pašvaldību cīkstēšanās kulminācija ir novērojama Rīgā, kur no amata pienākumu pildīšanas atbildīgais ministrs atstādinājis mēru Nilu Ušakovu. Tomēr Brigmaņa vērtējumā pēc Ušakova atstādināšanas bardaks nav ne par mata tiesu lielāks vai mazāks nekā bija pirms tam.

LZS pašreizējais vadītājs atturas prognozēt Ušakova un Pūces strīda iznākumu, taču viņš ir pārliecināts, ka gadījumā, ja Ušakova tiesāšanās rezultātā Pūces rīkojums par viņa atstādināšanu tiks atcelts, Pūcem vajadzētu nekavējoties demisionēt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu