Marihuānas legalizācija Urugvajā: revolucionāra lēmuma sarežģītā ieviešana (41)

Foto: AFP / Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Urugvaja bija pirmā valsts pasaulē, kas legalizēja marihuānas lietošanu izklaides mērķiem. Kopš vēsturiskā lēmuma pagājuši jau vairāk nekā pieci gadi. Revolucionārais likums, kas legalizē marihuānas ražošanu, tirdzniecību un patērēšanu, tika pieņemts jau 2013.gadā, tomēr tā pilnīga ieviešana bijusi lēna un sarežģīta. Lielbritānijas raidsabiedrība BBC pēta, kā Urugvajas legālās marihuānas industrijai šajā laikā veicies. 

“Pirmajā dienā mēs pārdevām daudz marihuānas. Pirmajās sešās stundās mēs pārdevām 1250 iepakojumu. Cilvēku rinda stiepās divu kvartālu garumā,” stāsta Estebans Rivjera, kuram Urugvajas galvaspilsētā Montevideo pieder moderna  aptieka, kurā tiek tirgota marihuāna

Legāla marihuānas tirdzniecība valstī tika sākta 2017.gada 19.jūlijā - vairāk nekā trīsarpus gadus pēc marihuānas legalizācijas likuma pieņemšanas. 

Foto: AP/Scanpix

“Valdība stāstīja, ka bija nepieciešams laiks, jo viņi to vēlējās izdarīt pareizi un soli pa solim,” stāsta Giljermo Drapers - žurnālists, kurš ir viens no līdzautoriem grāmatai par Urugvajas pieredzi marihuānas legalizēšanā. 

Tomēr pat pakāpeniskā un piesardzīgā likuma ieviešana pilnībā nespēja novērst dažādas problēmas. 

“Man banka man lika izvēlēties - pārtraukt marihuānas tirdzniecību vai slēgt visus kontus. Es pārtraucu tirdzniecību. Man bija pirmā aptieka, kas saņēma atļauju marihuānas tirdzniecībai, bet mana aptieka arī bija pirmā, kas tirdzniecību pārtrauca,” stāsta Rivjera. 

Foto: Reuters/ScanPix

Urugvajas bankām starptautisko norēķinu veikšanai svarīgas ir partnerības ar ASV bankām, tomēr šīs partnerības sāka kļūt apdraudētas brīdī, kad ASV bankas saprata, ka viņu partneri Urugvajā apkalpo marihuānas naudu. 

Urugvaja ir neatkarīga valsts ar saviem likumiem, tomēr to joprojām ietekmē stingrie ASV likumi attiecībā uz kontrolēto substanču aprites finansēšanu. 

Marihuānu izklaides mērķiem Urugvajā drīkst pārdot tikai aptiekās. Ņemot vērā ierobežojumus, ar ko nākas saskarties bankām, šobrīd visā valstī darbojas vien 17 šādas aptiekas. 

Tas nozīmē, ka 18 mēnešus pēc legālās tirdzniecības sākuma pircēju rindas pie tirdzniecības vietām nav mazinājušās. 

Tirdzniecība tiek stingri kontrolēta. Potenciālajiem pircējiem ir jāpierakstās marihuānas lietotāju nacionālajā reģistrā, lai nodrošinātu, ka viņi izpildījuši licencēšanas procedūras.  

Viens pircējs drīkst iegādāties ne vairāk kā desmit gramus nedēļā jeb 40 gramus mēnesī.  

Regulators arī nosaka, cik stipra drīkst būt aptiekās pārdodamā marihuāna.

Foto: AP/Scanpix

Arī aptiekās pārdodamās marihuānas cenu nosaka valsts regulators - šobrīd viens piecu gramu iepakojums valstī maksā nepilnus sešus eiro.

Aptiekas īpašnieks Gabriels Ljano stāsta, kas viņš iegūst aptuveni 20% no katra pārdotā iepakojuma vērtības. 

Visi pircēji aptiekā reģistrējas sistēmā, kas nolasa viņu pirkstu nospiedumus - šādi tiek kontrolēts, vai pircējs nav pārsniedzis mēneša attiecīgā mēneša limitu. 

Savukārt par marihuānu pircēji var maksāt tikai skaidrā naudā. Ljano norāda, ka šāda ir bijusi viņa bankas prasība, kuras izpildīšana ļāvusi viņam izvairīties no konta slēgšanas. 

Urugvajas marihuānas legalizēšanas likuma galvenais mērķis bija vērsties pret nelegālo narkotiku tirdzniecību, kā arī mazināt ar nelegālo narkotiku apriti saistīto noziedzību un sociālās problēmas. 

Tomēr rindas pie aptiekam liecina, ka legālās marihuānas piedāvājumam joprojām ir problēmas ar pieprasījuma apmierināšanu. 

“Urugvajā neviens nekad nav audzējis marihuānu lielos apjomos,” stāsta marihuānas nozari pāraugošā regulatora – Urugvajas Nacionālās narkotiku padomes (IRCCA) ģenerālsekretārs Djēgo Olivera. 

Tagad vietējie ražotāji ir ieguvuši pieredzi, un sagaidāms, ka viņu iespējas nodrošināt pieprasījumu turpinās uzlaboties. 

Šobrīd licences ražot izklaides mērķiem paredzētu marihuānu Urugvajā ir tikai diviem uzņēmumiem. 

IRCCA gan plāno izsniegt vēl četras vai piecas šādas licences. 

Olivera piekrīt, ka Urugvajas pieeja marihuānas legalizēšanas jautājumā ir daudz piesardzīgāka nekā vairākos ASV štatos, kas arī legalizējuši marihuānu.  

2013.gada likums Urugvajā legalizēja arī medicīnisko marihuānu. 

Foto: AP/Scan

Lielākas iespējas gūt peļņu ir tieši medicīniskās marihuānas nozarē, jo tai ir iespējas produkciju eksportēt arī uz citām valstīm. 

Uzņēmums ICC ir viens no diviem Urugvajas uzņēmumiem, kam ir licence izklaides mērķiem domātās marihuānas ražošanai, bet tas audzē arī medicīnisko marihuānu. 

Nesen ICC par 220 miljoniem ASV dolāru iegādājās Kanādas legālās marihuānas ražotājs “Aurora”, kurš tādējādi gatavojas stiprināt savas pozīcijas arī Latīņamerikas tirgū. 

Pagājušā gada oktobrī Kanāda kļuva par otro valsti pasaulē aiz Urugvajas, kas legalizēja marihuānas lietošanu izklaides mērķiem. Savukārt medicīniskā marihuāna Kanādā ir legāla jau krietni senāk - kopš 2001.gada. 

Urugvajas pieeja izklaides mērķiem domātajai marihuānai ir ierobežojusi attiecīgās nozares attīstības potenciālu valstī, tomēr medicīniskās marihuānas tirgū Urugvaja ir viens no vadošajiem spēlētājiem pasaulē. 

Urugvajas medicīniskā marihuāna šobrīd tiek eksportēta uz Austrāliju, Jaunzēlandi, Kanādu, Vāciju un citām, galvenokārt Eiropas valstīm. 

Ņemot vērā to, ka arvien vairāk valstis pasaulē sāk domāt par medicīniskās marihuānas legalizāciju, šīs nozares potenciāls tikai turpinās palielināties. 

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu