Eirozonas valstis pārtrauc €500 banknošu emitēšanu (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vēl tikai nedēļu līdz nākamajai piektdienai Austrijas un Vācijas centrālajās bankās ir iespējams iegūt lillā krāsas €500 banknotes, bet pēc tam tās vairs netiks laistas apgrozībā un pakāpeniski no tās tiks izņemtas. 17 pārējo eirozonas valstu centrālās kredītiestādes €500 banknošu emitēšanu pārtrauca jau 26.janvārī, ziņo DPA.

Apgrozībā esošās šī nomināla banknotes joprojām būs likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc tam, kad tiks pārtraukta jaunu banknošu laišana apgrozībā.

Latvijas Bankā iepriekš norādīja, ka iedzīvotājiem nav jādodas mainīt 500 eiro banknotes.

«Cilvēkiem un uzņēmējiem būtiski zināt, ka nekur nav jādodas, 500 eiro banknotes nav jāmaina, tās nezaudēs savu vērtību. Arī pēc tam, kad tiks pārtraukta šī nomināla eiro banknošu drukāšana un emisija, tās saglabās likumīga maksāšanas līdzekļa statusu, tās varēs izmantot uzkrājumiem un norēķinos. Nākotnē, ja tiks nolemts no šo banknošu izmantošanas apgrozībā atteikties, tās nezaudēs savu vērtību un tās mūžīgi, līdzīgi kā latus pret eiro, varēs apmainīt pret citu nominālu eiro naudas zīmēm,» pauda Latvijas Bankā.

Par ieceri pārtraukt laist apgrozībā 500 eiro banknotes tika paziņots 2016.gada maijā, un toreiz šī nomināla banknotes veidoja 3% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm pēc skaita un 27% pēc vērtības. Savukārt pašlaik šis īpatsvars ir samazinājies - 2018.gada novembrī apgrozībā bija aptuveni 521 miljons 500 eiro banknošu aptuveni 261 miljarda eiro vērtībā, un to īpatsvars bija 2,4% pēc skaita un 22% pēc vērtības. Pēc vērtības nozīmīgākās eirozonā kopumā ir 50 un 100 eiro banknotes, bet pēc skaita līderpozīcijās ar lielu atrāvienu ir 50 eiro banknotes, kam seko 20 eiro banknotes.

Latvijā, pēc Latvijas Bankas datiem, populārākās ir 50 (28% īpatsvars kopējā banknošu skaitā) un 20 un 10 eiro (pa 26%) banknotes.

Pēc ECB statistikas datiem, 500 eiro banknotes veido 2,4% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm, bet tās veido vairāk nekā 20% no visas apgrozībā esošo eiro banknošu vērtības. Latvijā 2018.gadā 500 eiro banknošu īpatsvars kopējā Latvijas Bankas apgrozībā laisto banknošu skaitā bija 0,1%.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu