ANO: ASV un Afganistānas armijas nogalināto civiliedzīvotāju skaits pārsniedz talibu upuru skaitu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Afganistānā pirmo reizi ASV un valdības sabiedroto spēku operācijās nogalināts vairāk civiliedzīvotāju, nekā gājuši bojā talibu un citu nemiernieku grupējumu uzbrukumos, secināts ANO palīdzības misijas Afganistānā (UNAMA) ziņojumā.

Pašreiz Afganistānā talibu kontrolē vai ietekmē atrodas vairāk teritoriju nekā jebkad iepriekš kopš talibu režīma gāšanas 2001.gadā. Tikmēr Savienotās Valstis pastiprinājušas gaisa uzlidojumus Afganistānā, cerot pastiprināt spiedienu uz talibiem un panākt miera līguma noslēgšanu.

2019.gada pirmajos trīs mēnešos Afganistānas valdības spēki, starptautiskie spēki un valdības pusē karojošie grupējumi bijuši atbildīgi par 305 civiliedzīvotāju nāvi, savukārt talibi un citi nemiernieku grupējumi nogalinājuši 227 cilvēkus, teikts UNAMA ziņojumā.

Lielākā daļa civiliedzīvotāju gājuši bojā gaisa uzlidojumos vai pārmeklēšanas operācijās, ko lielākoties veica ASV atbalstītie Afganistānas spēki.

"UNAMA aicina gan Afganistānas nacionālos drošība spēkus, gan starptautiskos militāros spēkus izmeklēt apsūdzības par civilajiem upuriem, publicēt izmeklēšanas rezultātus un nodrošināt kompensācijas cietušajiem," teikts ziņojumā.

UNAMA kopš 2009.gada vāc datus par bojāgājušajiem civiliedzīvotājiem Afganistānā, un šī ir pirmā reize, kad starptautisko spēku, valdības spēku un to sabiedroto nogalināto civiliedzīvotāju skaits pārsniedz talibu un citu nemiernieku grupējumu nogalināto mierīgo iedzīvotāju skaitu.

Lielāko daļu gaisa uzlidojumus Afganistānā veic ASV, kamēr citas valstis nodrošina tehniskos vai loģistiskos pakalpojumus. Pēdējā laikā biežāk uzlidojumus veic arī Afganistānas armijas lidmašīnas.

Taču UNAMA ziņojumā secināts, ka, salīdzinot ar 2013.gada pirmajiem trim mēnešiem, bojāgājušo mierīgo iedzīvotāju skaits samazinājies par 23%.

UNAMA to skaidro ar pašnāvnieku uzbrukumu skaita samazināšanos, taču kādēļ tas noticis, nav skaidrs. Iespējams, talibi miera sarunu laikā atturas nogalināt lielu skaitu civiliedzīvotāju, vai arī iemesls ir tas, ka pagājušā ziema Afganistānā bija īpaši barga.

Pērn Afganistānas konfliktā dzīvību zaudēja 3804 civiliedzīvotāji jeb par 11% vairāk nekā gadu iepriekš, un tas pagaidām ir lielākais civilo upuru skaits, kopš UNAMA apkopo šādu statistiku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu