Konservēti un saldēti dārzeņi ir barojošāki nekā svaigi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saldēti zirņi
Saldēti zirņi Foto: pixabay.com

Ja tu centies pēc iespējas labāk sabalansēt savu uzturu un lietot pēc iespējas barojošākus dārzeņus, tad, šķiet, pašsaprotami, ka tu veikalā dodies uz svaigo dārzeņu nodaļu. Tomēr realitātē ne vienmēr viss ir tik vienkārši, jo saldēti un konservēti dārzeņi var būt krietni barojošāki nekā svaigi.

Kā tas ir iespējams? Brīdī, kad produkts tiek novākts, uzturvielas tajā sāk degradēties. Noplūcot augli, ogu vai dārzeni no koka vai krūma, mēs laupām tam barības vielu avotu, tāpēc, lai paliktu dzīvs, tas sāk baroties burtiski pats no sevis. Produkts, kas atrodas lielveikalu plauktā, pirms tam, iespējams, pavadījis dienas vai pat nedēļas, atrauts no sava dabiskā barības avota, tāpēc tā uzturvērtība ir ievērojami samazinājusies.

Turklāt, lai izvairītos no produkta sabojāšanās pirms tā nokļūšanas veikala plauktā, tas tiek novākts pirms nogatavošanās, kas nozīmē, ka tajā brīdī tā uzturvērtība var nebūt sasniegusi zenītu.

Savukārt konservēti un saldēti produkti tiek apstrādāti brīdī, kad tie ir nogatavojušies, tāpēc vērtīgās vielas ir tajos un nav paspējušas degradēties.

Kāpēc cilvēki joprojām uzskata, ka konservēti dārzeņi un augļi nav pilnvērtīgi? Ir patiesība, ka produktu konservēšana vai sasaldēšana pakļauj to krasām temperatūras svārstībām, kā rezultātā produktā var iet bojā dažādas barības vielas. Tomēr, salīdzinot ar dabisko barības vielu degradāciju, šis zudums ir ļoti minimāls. Lielākais zudums notiek starp ūdenī šķīstošiem vitamīniem, piemēram, B un C. Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the Science of Food and Agriculture”, brokoļi, 21 dienu atrodoties ledusskapī, zaudē 13 procentus C vitamīna, bet sasaldēti tie zaudē 50 procentus vitamīna. Tomēr tajā pašā pētījumā noskaidrots, ka citas uzturvielas konservēšanas vai saldēšanas procesā gandrīz vispār netiek ietekmētas.

Protams, jāņem vērā, ka šāda veida apstrāde piešķir produktiem arī dažādas nevēlamas sastāvdaļas, piemēram, nātriju. Nav noliedzams, ka dārzenis vai auglis visveselīgākais un pilnvērtīgākais ir īsi pēc tam, kad tas novākts.

Runājot vispārīgi, nav pamata izvairīties no konservētiem vai saldētiem dārzeņiem un augļiem. Ja tu dod priekšroku svaigiem produktiem – tas ir labi. Bet, ja izvēlies dārzeņus vai augļus glabāt saldētavā vai konservos, tad zini – tu neko nezaudē no to uzturvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu